Åke Strid på Örebro Universitet menar att innehållet är olämpligt men att kurslitteraturen förmodligen måste vara kvar. Foto: SVT

Protester mot grovt sexistisk kurslitteratur på Örebro universitet

Uppdaterad
Publicerad

I den obligatoriska kursboken i statistik på Örebro universitet ska studenterna bland annat räkna ut hur stor sannolikhet det är att någon av de 140 kvinnor som ”erövrats” av en strandraggare blir smittade med hiv. Nu växer protesterna mot formuleringarna, men på universitetet är man tveksam till att det går att ta bort boken.

Boken ”Statistik – metoder och tillämpningar” är obligatorisk litteratur på två av Örebro universitets statistikkurser och har använts på universitetet i 12 år.

Av många räkneexempel i boken, som gavs ut på svenska 2006, finns bland annat ett som innefattar en hiv-smittad man som ”erövrar” kvinnor.

Strandlejonet Leonard

Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag.

Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?

”Väldigt olämpligt”

Formuleringarna i exemplet har fått flera personer att vända sig till fakultetsledningen på Örebro universitet och protestera. Åke Strid är professor och dekanus för fakulteten för ekonomi, naturvetenskap och teknik.

– Det är väldigt olämpligt, säger han, och inte alls i linje med med universitetets riktlinjer.

När boken valdes in gick den igenom fakultetens kontroll. Man informerade då lärare och elever om att det fanns vissa problem med innehållet, men menade att läroboken som sådan var bra. Informationen har sedan försvunnit i och med att lärare och ledning bytts ut under åren.

Starka reaktioner

Räkneexemplet cirkulerar nu i grupper på sociala medier där flera personer har reagerat starkt på innehållet, reaktioner som även Åke Strid fått ta del av.

– Det är givetvis massor med negativa reaktioner, och det tycker jag är bra. Jag är glad att det här uppmärksammas så att vi kan göra något åt det. Det är märkligt att ingen reagerat tidigare.

Svårt att ta bort

Däremot är det inte troligt att boken kommer tas bort med detsamma.

– Det är en kurs som pågår och att byta ut en kursbok är flera veckors arbete. Vi ser därför ingen annan lösning än att de som läser kursen nu får gå vidare med den här boken. Men till nästa kursstart ska vi gå igenom kursen och litteraturen och titta på andra möjligheter till kurslitteratur.

Enligt Strid är det flera andra lärosäten i Sverige som använder samma kursbok.

SVT Nyheter har sökt författaren och förlaget.

SVT Nyheter Örebro har vid en snabbläsning inte hittat fler uppenbart sexistiska exempel. Däremot förekommer en del formuleringar som kan uppfattas som nedsättande eller stötande. Observera att följande är utdrag ur betydligt längre texter med räkneexempel. Ordvalet är dock exakt:

  • Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?
  • Sex ryssar i vinterkriget slåss om fem platser i ett tält. Vilka som får platserna ska avgöras med rysk roulette. Hur stor sannolikhet är det att Igor dör? 
  • I en skolklass med 13 tjejer och 15 killar är det sex av tjejerna och tio av killarna som kan hantera en dator. 
  • En fotbollsklubb har 18 aktiva spelare varav 6 är invandrare. Vi drar slumpmässigt 11 spelare till nästa match. Hur stor är sannolikheten för att ett visst antal invandrare blir uttagna? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurslitteratur upprör

Mer i ämnet