Se hur Försäkringskassan motiverar varför de inte vill svara på SVT:s frågor. Bilden på kommunikationsdirektören Sten Eriksson är från ett tidigare tillfälle. Foto: SVT/TT

Försäkringskassan vill inte svara – hänvisar till risken för allvarliga hot

Uppdaterad
Publicerad

SVT har försökt få svar från Försäkringskassan, både om Johans fall och om hur de generellt bedömer arbetsförmågan och bemöter människor med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF. Men vi får inga svar.

När SVT kontaktade Försäkringskassans presstjänst blev svaret först att det skulle kunna vara lättare för dem att uttala sig om ett enskilt fall, om personen är död.

Men när vi berättade mer om Johans fall sa Försäkringskassan nej, oavsett om Johans anhöriga och hans särbo Staffan skulle ge sitt samtycke till detta. 

Presstjänsten öppnade för att istället svara skriftligt på hur myndigheten generellt bedömer arbetsförmågan och bemöter människor med NPF. Men efter mejlkontakt med kommunikationsdirektören Sten Eriksson, som inte ville prata i telefon, blev svaret återigen nej.

Starta klippet, där motiverar Försäkringskassan varför man inte vill svara på SVT:s frågor

Här är frågorna som SVT ställt, men inte fått svar på:

  • Intresseorganisationen Attention anser att det är mycket viktigt att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar stegvis går från sjukskrivning in i arbetslivet, hur resonerar Försäkringskassan kring det?
  • Vilken kunskap har Försäkringskassan när det gäller bemötande av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Hur arbetar ni?
  • Om en person uppbär ersättning från Försäkringskassan under många år på grund av en permanent funktionsnedsättning och sedan bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande till 100 procent - hur kan man förstå en sådan omsvängning?  
  • Om en person är sjukskriven pga av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning - hur kan ett fysiskt arbetstest spela stor roll i beslutet att personen betraktas som arbetsför?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.