Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Olsson och Johanna Björklund om vad de tycker att politikerna borde göra annorlunda. Foto: SVT

Forskare i Örebro med i upprop: Miljökrisen måste tas på allvar

Publicerad
Val 2022Valresultat

Klimatkrisen måste tas på allvar. Det menar nästan 2 000 forskare och anställda inom forskarvärlden i ett debattinlägg i Aftonbladet. Jan Olsson och Johanna Björklund vid Örebro universitet är två av dem som skrivit under. Och båda menar att frågan är högst aktuell även inom lokalpolitiken.

Debattinlägget i Aftonbladet publicerades förra veckan och vänder sig till politiker med uppmaningen att klimatkrisen måste tas på allvar.

– Vi är många forskare som är jättefrustrerade och väldigt oroliga för att tiden håller på att rinna ut. Vi måste göra någonting nu, säger Johanna Björklund, docent i miljövetenskap.

”Lokalnivå det allra viktigaste”

Det finns även frågor på lokal nivå som politiker borde belysa anser Jan Olsson, professor i statsvetenskap.

– Här i Örebro handlar det mycket om transporter och trafik, säger han, och får medhåll av Johanna Björklund.

– Egentligen är det som händer på lokalnivå det allra viktigaste. Kommunpolitikerna måste göra det möjligt att använda kollektivtrafik mer, att kunna välja råvaror och minska vår köttkonsumtion. Det handlar om att vi behöver leva på ett annat sätt och det behöver inte vara sämre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet