Förskolan Igelkotten tvingas stänga efter ett beslut från förskolenämnden. Foto: SVT

Förskolan Igelkotten i Vivalla i Örebro blir av med sitt tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det beslutat – förskolan Igelkotten i Örebro blir av med sitt tillstånd att bedriva skolverksamhet. Beslutet togs vid ett extrainsatt möte i förskolenämnden i Örebro på torsdagseftermiddagen.

Förskolan ligger i Vivalla bredvid Arenaskolan, som för några veckor sedan fick sitt tillstånd indraget i Skolinspektionen eftersom det fanns risker att eleverna utsattes för radikalisering.

Förskolan Igelkotten drevs tidigare av samma koncern som driver Arenaskolan, och enligt Örebro kommun har de nuvarande ägarna inte säkerställt att all personal i verksamheten är lämpliga för sitt uppdrag.

– Det är allvarligt och olyckligt att huvudmannen inte har agerat tidigare och att denna passivitet kan ha utsatt barn för potentiellt allvarliga risker, säger Jimmy Nordengren (C), kommunalråd och rotelansvarig förskola och skola, i ett pressmeddelande.

Förskolan ska stänga den 28 april, och just nu är ett 70-tal barn inskrivna där. Örebro kommun kommer erbjuda plats till alla barn på Igelkotten på andra förskolor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varför tillståndet dras in i klippet ovan. Beslutet om förskolans framtid fattades under torsdagen Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.