Regeringen vill förlägga en ny artilleriutbildning till Kristinehamn/Villingsberg enligt ett förslag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förslaget: Ny artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg

Uppdaterad
Publicerad
Försvarsmakten ska bli bättre på att beskjuta mål som man inte ser med hjälp av artilleri. Detta förslår regeringen som nu vill se en ny artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg.

Arbetet med att återetablera artellerifunktioner i Kristinehamn har pågått en tid. I dag vill regeringen se en artilleriutbildning i Kristinehamn / Villingsberg och begär att Försvarsmakten ska justera sitt budgetunderlag för detta. Regeringen vill att etableringen för utbildningen ska påbörjas i perioden 2021-2025.

– För vår del handlar det om att sätt igång redan 2021, det här är väldigt goda nyheter för hela regionen. Hela vägen från Karlstad till Örebro med region Värmland och region Örebro län, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

Arbetstillfällen

För Karlskogas del handlar det framförallt om skjutfältet i Villingsberg.

– Ja alltså det innebär ju flera saker, det är ett antal arbetstillfällen som skapas vilket är positivt, säger Tony Ring (M).

Om artilleriutbildningen förläggs i Kristinehamn/Villingsberg planeras den nå full kapacitet innan 2030.

Kanoner

Det militären ska öva på är att använda eldrörsartielleri. Eldrörsartilleri är ett samlingsnamn för tyngre eld- och kastvapen, såsom kanoner och haubitser. Målet är att förmågan till indirekt eld, att beskjuta mål som inte går att se från den plats artilleripjäsen står, ska förstärkas.

Totalt ska omkring 8 000 totalförsvarsvärnpliktiga ska grundutbildas årligen senast 2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer