Foto: SVT

Försvaret vässade tänderna på Villingsbergs skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

500 soldater, officerare och civilanställda från hela landet har under veckan funnits på Villingsbergs skjutfält för en förövning inför den stora militärövningen Aurora.

Just nu pågår den stora militärövningen Aurora i vårt område och det är betydligt mer militär aktivitet än vanligt. De som bor nära övningsområdena har kunnat höra gott om kanonmuller. 

Detta gäller inte minst från Villingsbergs skjutfält mellan Karlskoga och Örebro där veckans förövning samlade 500 deltagare från hela landet. 

Aurora 17

– Dels får vi möjlighet att samträna min funktion med artilleri och granatkastare, säger Jonas Lotsne som är regementschef på A9 vid Boden och som kommit till Villingsberg.

– Och inte bara vårt förband från Boden utan även alla de andra förbanden.

Skarpa skott

Ett annat syfte med förövningen är att skjuta skarpt. Den möjligheten kommer man inte ha under Aurora.  Bland annat används det nya artillerisystemet Archer, tillverkat av BAE Systems Bofors i Karlskoga. 

Och förövningen är jätteviktig, menar Jonas Lotse.

– Försvarsmakten stärker sin operativa förmåga nu, säger han. Den här typen av övning är en förutsättning för att höja den förmågan.

– Möjligheten vi har att samla alla artilleri- och granatkastarförband från hela Sverige här är unika. Övningen har gett bra resultat, så jag är jättenöjd så här långt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet