Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill de inte hitta Patrik?” Se Patriks pappa efter beskedet om polisens beslut. Foto: Linda Ekström/SVT

Försvunne Patriks pappa Jörgen om polisens beslut: ”Det är en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Linfeldt i Malmö förstår inte varför polisen inte vill göra en formell begäran till räddningstjänsten, som erbjudit sig att söka efter deras försvunne son Patrik med undervattensdrönare i Hynnebergsbrottet utanför Hallsberg.

– Det är obegripligt och oerhört tungt för oss att bära, säger Patriks pappa Jörgen.

22-årige Patrik försvann 2017. Han åkte från Falun och sågs senast på centralstationen i Hallsberg den 22 maj, där också de sista bekräftade bilderna på honom togs av en övervakningskamera.

Sedan dess har sökinsatserna varit många – men resultatlösa. Familjen har pendlat mellan hopp och förtvivlan, och tvingats leva i ständig ovisshet.

Försvunne Patrik

Kan inte begripa

Räddningstjänsten säger att de är beredda att söka i Hynnebergsbrottet med en nyinköpt undervattensrobot – om polisen begär assistans. Men de säger nej.

– Vi har ingen anledning att be dem göra det, i och med att vi inte har en öppen utredning just nu, säger Karin Eldbom, FU-ledare hos polisen.

Patriks familj kan inte begripa varför polisen inte vill göra en formell begäran till räddningstjänsten.

– Flera av polisens hundar har ju markerat för mänskliga kvarlevor där. Ändå har man inte hittat något vid tidigare dyksök, säger Jörgen Linfeldt.

”Hade passat perfekt”

– Nu finns ny avancerad sökutrustning som hade passat perfekt och en annan instans som är villig att leta, och som bara vill att polisen ber dem söka. Och så är polisen ändå inte villig att göra en sådan begäran. Det är helt ofattbart, fortsätter han.

Familjen hoppas fortfarande att polisen kan ompröva sitt beslut.

– Om inte det händer kommer vi driva det här ärendet vidare och överklaga beslutet, säger Jörgen Linfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunne Patrik

Mer i ämnet