Konsumentverket menar att många lekland har allvarliga säkerhetsbrister Foto: TT/Anders Wiklund

Konsumentverket kritiskt mot säkerheten på lekland

Uppdaterad
Publicerad

2017 bröt en man nacken på en trampolinpark för vuxna i Örebro. Då stängde konsumentverket delar av parken. Nu har Konsumentverket även undersökt lekland för barn runt om i landet. Resultatet visar att alla kontrollerade lekland hade allvarliga säkerhetsbrister.

Lekland är populära bland många barnfamiljer. Särskilt under regniga sommardagar. Men vad som börjar som en rolig dag kan sluta med förskräckelse.

Konsumentverket har nämligen undersökt åtta av landets lekland och alla visade sig ha allvarliga säkerhetsbrister.

Skadad på lekland

De vanligaste felen som upptäcktes var konstruktioner med öppningar där barn riskerar att fastna med huvudet och strypas eller hängas.

– Förra gången vi kontrollerade lekland var 2011 och tyvärr kan vi konstatera att säkerheten inte har blivit bättre sedan dess. Bristerna som vi har upptäckt handlar i de flesta fall om felaktiga konstruktioner, men även om slitage och eftersatt underhåll, säger Anna Strandberg, utredare vid Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

”Oroväckande”

Antalet anmälningar om olyckor på lekland har ökat sedan 2005, när den första anmälan kom in till Konsumentverket.

De flesta olyckorna har skett i hoppborgar, rutschbanor och på studsmattor. Det vanligaste är att barnen drabbas av frakturer och benbrott.

– Det är såklart oroväckande att det fortfarande finns så mycket allvarliga brister i säkerheten. Tyvärr verkar det finns det en stor okunskap bland dem som driver leklanden, säger Anna Strandberg.

”En kontrollerad och säker miljö”

Anders Forssten är marknads- och kommunikationsansvarig på Leos lekland, som finns på flera platser i landet. Han tycker det är bra att Konsumentverket gör den här typen av undersökningar. Men han menar att riskerna måste sättas i relation till annat.

– Jämför man med kommunala utomhuslekplatser så har de 50 000 olycksfall per år där barn får uppsöka läkare eller tandvård. I jämförelse med de rapporterade skadorna på lekland i landet så var det 12 till 15 olycksfall förra året, säger han.

Enligt Leos leklands beräkningar används deras attraktioner 300 miljoner gånger per år.

– Om det vore så farligt skulle vi ha kö på akutmottagningarna i landet.

Enligt Anders Forssten kontrolleras också alla attraktioner varje dag innan de öppnar för barnfamiljerna. Han menar även att alla brister som Konsumentverket hittat har åtgärdats.

– I grund och botten är lek och rörelse för barn och vuxna viktigt. Vi erbjuder en säker miljö men nu skrämmer den här rapporten upp folk, vilket är synd. Det här är de facto en kontrollerad och säker miljö.

Bröt nacken i Örebro

Konsumentverket menar dock att det krävs stora förbättringar i säkerhetsarbetet på landets lekland.

2017 stängde Konsumentverket delar av en trampolinpark för vuxna i Örebro efter att en man brutit nacken och en pojke fått en huvudskada. Myndigheten konstaterade då att trampolinparken hade allvarliga säkerhetsbrister.

Företaget bakom trampolinparken sa då att de var förvånade över beslutet och att de såg allvarliga brister i konsumentverkets utredning.

En åklagare inledde också en utredning mot trampolinparken men utredningen lades ner. Åklagaren menade att anläggningen inte kunde hållas ansvarig för alla olyckor som sker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadad på lekland

Mer i ämnet