Användandet av en trampolinpark är förenat med risker och ägaren kan inte hållas straffrättsligt ansvarig för alla skador som sker, skriver åklagaren i sitt beslut. Foto: SVT

Bröt nacken på trampolinpark – utredningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har nu lagt ned utredningen gällande olyckan på trampolinparken Jump där en man i 25-årsåldern landade så illa att han bröt nacken. Trots att flera säkerhetsbrister identifierats menar åklagaren att anläggningen inte kan hållas ansvarig för alla olyckor som sker.

Det har gått ett år sedan trampolinparken Jump invigdes i Örebro. Dagen efter premiären besökte den då 25-åriga mannen anläggningen med sina kompisar. I samband med att han gjorde en dubbelvolt landade han så illa att han bröt nacken.

Polis och åklagare inledde en förundersökning för att se om företaget brustit i säkerheten och varit ansvariga för olyckan. Trots en omfattande utredning går det inte att säkerställa exakt hur olyckan inträffade och därför läggs utredningen ned.

Skadad på lekland

”Det går inte att bevisa att de som varit misstänkta för brott gjort sig skyldiga till brott”, skriver åklagaren i beslutet.

Riskfylld miljö

I beslutet skriver åklagaren Pia Åsberg att användandet av en trampolinpark är förenat med risker och att ägaren inte kan hållas straffrättsligt ansvarig för alla skador som sker. Bara i fall där företaget försummat säkerheten kan de hållas ansvariga.

Samtidigt konstaterar åklagaren att det fanns brister i anläggningen. Bland annat en dåligt uppmärkt järnbalk under skumgummikuberna i landningsytan.

Om mannen hade landat på järnbalken skulle företaget kunnat hållas som ansvarig för skadan. Men utifrån den bedömning som rättsläkarna har gjort går det inte med säkerhet säga var mannen landade och vad som låg bakom skadan.

”Bristen avseende sargen, skulle kunna innebära en straffrättslig oaktsamhet, men då utredningen inte har kunnat visa var i skumgummipoolen målsäganden har landat och inte heller hur skadan uppkommit så kan åtal för vållande till kroppsskada inte ske.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadad på lekland

Mer i ämnet