Foto: Louise Gustavsson/SVT

Domstol: Trampolinparken får ha sin skumgummigrop

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en man brutit nacken i en skumgummigrop på en trampolinpark i Örebro stoppade Konsumentverket gropen. Men nu har förvaltningsrätten prövat saken och tillåter parken att ha sin så kallade foampit.

Det var under 2017 som trampolinparken Nordic Jump öppnade i Örebro. Under de två första veckorna inträffade två allvarligare olyckor i en så kallad foampit, det vill säga en grop med skumgummikuddar som man landar i när man hoppar från trampoliner.

En pojke fick sys i huvudet och en man bröt nacken i skumgummigropen.

Skadad på lekland

Efter händelsen med mannen som bröt nacken, inledde Konsumentverket en utredning som slutade med att man uppmanade trampolinparken att ta bort sin foampit.

Domstolen ger trampolinparken rätt

Trampolinparken valde trots det att ha kvar skumgummigropen och överklagade beslutet.

Nu har förvaltningsrätten kommit fram till att anläggningen och skumgummigropen är säker om den används normalt.

För företagets ägare, Sleiman Mashoun, är det ett välkommet beslut.

– Olyckan som Konsumetverket utredde (nackfrakturen) inträffade första veckan efter öppning. Det är den enda allvarliga skadan och sedan dess har vi haft 90 000 besökare. Vi har bra rutiner för att förebygga och hantera skador.

Europeisk säkerhetsstandard är på gång

Något som blev centralt i domen var avsaknaden av en svensk eller europeisk säkerhetsstandard för trampolinparker. I USA, Australien och Storbritannien finns sådana, men i Sverige och Europa saknas det.

Men enligt Sleiman Mashoun är en europeisk standard på gång.

– Det jobbas på bred front för att ta fram en europeisk standard och man sneglar på den australiensiska, brittiska och amerikanska standarden. Det är en arbetsgrupp som består av representanter från trampolinparker och Konsumentverket som tar fram den, säger Sleiman Mashoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadad på lekland

Mer i ämnet