Foto: SVT

Fortsatt bråk om skrotbilarna

Uppdaterad
Publicerad

Nora kommun har inlett en rättslig prövning mot den bilfirma som haft bilar stående på kommunens mark i snart tio år utan skriftligt avtal. Nu kan tvisten komma att avgöras i tingsrätten.

Ord står mot ord i den utdragna tvisten kring skrotbilarna som stått parkerade på kommunens mark i centrala Nora i snart tio år.

”Bara att beklaga”

Mellan 2005 och 2006 fanns ett tillfälligt avtal om att bilföretaget fick använda kommunens mark. Men sedan 2006 har bilarna stått kvar på kommunens mark utan avtal. Bilföretaget öppnade nya lokaler på en annan plats i Nora i december under 2014, men lämnade kvar skrotbilarna.

Bråket om skrotbilarna i Nora

Under december lämnades ärendet över till Kronofogden. Ägaren av bilföretaget har i sin tur bestritt kommunens ansökan. Ägaren menar de fått ett muntligt löfte om att ha bilarna där, men kommunen menar tvärtom att de aktivt arbetat för att få bort bilarna i ett års tid.

– Det är bara att beklaga att det här har tagit väldigt lång tid. Men jag kan försäkra noraborna om att vi verkligen har legat på bilägaren att han ska flytta bilarna, sa Jan Norlund, kommunchef i Nora, tidigare.

Vill stänga av gatan

När SVT Nyheter Örebro var i kontakt med bilägaren i slutet av september förra året på telefon menade han på att busstrafiken på vägen intill skrotbilarna måste stängas av för att han ska kunna transportera bort dem. 

”Även detta påstående är felaktigt. XX har aldrig inkommit med någon begäran om avstängning av bussgatan för viss tid. Kommunen kan omöjligen stänga av gatan på obestämd tid utan att veta när flytten faktiskt ska äga rum”, skriver kommunen i ett svar till Kronofogden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråket om skrotbilarna i Nora

Mer i ämnet