Mynningen av Svartån vid Hjälmaren. Foto: SVT

Fortsatt risk för vattenbrist – regeringen har beslutat om förlängd kartläggning

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att kartlägga och analysera vattensituationen på regional och lokal nivå förlängs till den 23 september, det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

– Nederbörden har hittills inte varit tillräcklig för att förbättra läget i vattenmagasinen och tillgången till vatten är begränsad på flera håll i landet. Regeringen vill med detta beslut fortsatt kunna följa situationen noga för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att hantera en eventuell vattenbrist, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Ytliga magasin nästan normala

Örebro är ett av sju län där det enligt SMHI fortfarande är låga grundvattennivåer i stora vattenmagasin efter torkan 2018.

Vattenbristen i Örebro län

– Däremot ser man att de ytliga grundvattenmagasinen nästan är i normal nivå, säger Katja Sällström på Länsstyrelsen i Örebro. Men de stora magasinen ligger djupare och tar längre tid att fylla.

Fortsätter att hålla koll

På Länsstyrelsen ser man inga problem för vattennivåerna under hösten – 2019 har varit ett normalår när det gäller nederbörd såhär långt.

– Men det finns naturligtvis anledning att fortsätta att hålla koll, avslutar Katja Sällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet