Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Asplund, ägare för Spahuset berättar att skillnaden från andra dagar är att de bildas långa köer under mellandagarna. Foto: Fanny Hult/SVT

Friskvårdsrush i mellandagarna: ”Det är som mest hektiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Har du inte löst in ditt friskvårdsbidrag än är det dags att göra det innan året är slut. På Spahuset i Örebro är det extra högt tempo och när SVT kliver in är det långa köer fram till salongen.

Malin Asplund, ägare av Spahuset, berättar att i mellandagarna inser många att det är dags att lösa in årets friskvårdsbidrag. Insikten resulterar i köer på salongen. För att mäkta med det hårda trycket håller de extraöppet online ända fram till tolvslaget på nyårsafton.

– Det är de roligaste dagarna på hela året. Det är som mest hektiskt och många kommer på efter jul, när de är lediga i mellandagarna, att de har friskvård att lösa in, säger Malin Asplund.

Enligt företaget Benify, som arbetar med personalförmåner, är det endast 55 procent som använder bidraget, enligt 2019 års statistik.

En del fuskar

Enligt lagen kan man inte nyttja alla typer av behandlingar. Exempelvis ingår inte skönhetsbehandlingar i avtalet. En granskning som SVT gjorde i november kunde avslöja ett utbrett fusk med friskvårdsbidraget, där salonger skriver ut falska kvitton som personer sedan skickar in som friskvård.

Malin Asplund säger att hon är nogrann med att det inte ska fuskas. Varje år kommer in kunder som vill köpa produkter eller göra skönhetsbehandlingar för friskvårdsbidraget. Men hon tror att det främst beror på okunskap.

– Vi förklarar vad som gäller, många vet inte. Arbetsgivaren kanske inte har förklarat, eller att de inte har läst in vad som gäller, men det är oftast; Oj jag trodde jag kunde betala för den, säger hon.

Hör Malin Asplund, ägare för Spahuset berätta om arbetet under de hektiska mellandagarna.

Det här gäller för friskvårdsbidrag

  • Det är arbetsgivaren som bestämmer om personalen ska erbjudas friskvårdsbidrag.
  • Friskvårdsbidraget ska användas för enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Friskvårdsaktiviteter som består av enstaka behandling utan inslag av motion ska ha ett ringa värde, maximalt 1000 kronor.
  • Friskvårdsbidraget får inte gå till sjukvård eller rehabiliteringsaktiviteter, inte heller till medlemsavgift i förening, diplom eller liknande.
  • Friskvårdsbidraget får inte gå till köp eller hyra av utrustning, men om utrustning ingår i aktiviteten, till exempel lån av häst, ridhjälm, kanot eller bowlingskor som ingår i en aktivitet så kan denna del ändå omfattas.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde för att vara en skattefri förmån. maximalt 5000 kronor.

Källa: skatteverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.