Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Cedermarks släkting gjorde ritningarna för de gröna studieplatserna (bilden till höger) i gallerian på Vivallaskolan. Foto: SVT

Grundaren av Trainstation gav släktingar uppdrag – Örebro kommun betalade

Publicerad

Trainstationgrundaren Johan Cedermark har gett uppdrag åt släktingar där Örebro kommun har fått stå för notan. Det kan SVT nu avslöja.  

– Jag förstår att det kan se konstigt ut, säger Cedermark.  

SVT Nyheter Örebro har tidigare avslöjat att Örebro kommun betalat för flera felaktiga inköp som Brightn AB gjort, alltså företaget bakom Trainstation.  

När vi fortsätter gå igenom fakturorna hittar vi något nytt. 

Sitter själv med i styrelsen

Kommunen har betalat för en faktura från ett företag som ägs av en nära släkting till Johan Cedermark. Trainstationgrundaren själv har direkta ekonomiska intressen i företaget. Han sitter nämligen med i styrelsen som suppleant. 

På fakturan står det inredningsuppdrag och uppdraget har skett inom ramen för ett av de projekt Trainstation varit inblandade i.  

Johan Cedermark menar att beställningen kom från Vivallaskolan, men den bilden delar inte rektorn på skolan.  

Se mer i klippet ovan. 

Trainstation öppnade i Vivalla 2018, som en fysisk mötesplats där den traditionella fritidsgården kombinerades med digitalt skapande, för att ge ungdomar möjlighet att utforska och testa olika digitala plattformar. Där kan man med hjälp av modern utrustning och digitala handledare till exempel spela in Youtubefilm, programmera spel eller designa klädesplagg. Med hjälp av en buss utrustad med digital teknik arbetar man även med uppsökande verksamhet.

I dag är Trainstation öppet för alla åldrar. Bland annat har lärare i Örebro arbetat i Trainstations labb i Vivalla, för att ta fram nya arbetsmetoder i skolan.

Bakom Trainstation står bland andra Örebro kommun, det kommunala fastighetsbolaget Västerporten och Örebrobostäder, Öbo.

Konceptet finns numera även i Karlskoga och i Jordbro, i Haninge kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet