• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

När antalet barnavårdscentraler minskar blir det också glesare mellan kontrollerna. Foto: Christine Olsson / TT

Glesare kontroller på BVC oroar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Brickebackens barnavårdscentral är tillfälligt stängd och barnen har flyttats till andra närliggande centraler. För att klara det ökade antalet barn har vissa hälsokontroller slagits ihop och senarelagts. 

– Jag är inte vårdutbildad, så jag vet inte vad jag ska vara uppmärksam på. Det finns en osäkerhet i det här, säger en mamma.

Brist på personal mer rätt kompetens har gjort att barnavårdscentralen (BVC) i Brickebacken har varit stängd sedan i januari. Ett rekryteringsarbete pågår och regionens förhoppning är att verksamheten ska komma igång så snart som möjligt igen.

Under tiden har Brickebackens barnen blivit flyttade till närliggande barnavårdscentraler. Men det innebär i sin tur att man inte hinner med att erbjuda samma vård som tidigare.

BVC håller stängt

– Jag ringde till barnavårdscentralen i ett annat ärende och gick då beskedet att åtta månaders kontrollerna var inställda för att de inte hinner med, säger en berörd mamma.

Sammanslagen kontroll

Istället har åtta månaders kontrollerna slagits ihop med tio månaders kontrollen för att istället bli ett nio månaders besök. 

– Det är sagt att under den här perioden när det saknas personal slås åtta månaders och tio månaders kontrollen ihop till ett nio månaders besök för de barn som inte haft några problem vid tidigare kontroller.

Men alla föräldrar som har funderingar är såklart välkomna att höra av sig till BVC, säger Maria Lindh, vårdutvecklare vid barnhälsovårdsenheten.

Ett orosmoment

Mamman som SVT pratat med menar att den uteblivna kontrollen är ett orosmoment.

– Jag tycker att det är dåligt att politiker och chefer inte löser situationen. BVC-sjuksköterskorna har varit väldigt tillmötesgående och sagt att det bara är att ringa vid frågor, men jag är inte vårdutbildad. Jag vet inte vad jag ska vara uppmärksam på, säger hon.

Rör det här enbart barnen från Brickebackens BVC?

– Det här är en tillfällig lösning och Närsjukvård Örebro/ Söder håller på att rekrytera sjuksköterskor till Brickebacken. Men just nu är det andra barnavårdscentraler som gemensamt tar hand om de här barnen och nio månaders besöket rör alla barn där, säger Maria Lindh.

”Välkomna att höra av sig”

I den ansträngda situationen har region Örebro län varit tvugna att göra prioriteringar.

– Det viktigaste är att de allra yngsta barnen får alla besök på BVC som de ska. Särskilt i början är det viktigt att barnet får de vacciner som det ska och att stämma av hur det går för familjen, om mamman är nedstämd, att amningen fungerar och så vidare. Men det är viktigt att lyfta fram att alla föräldrar är välkomna att höra av sig till BVC om de har funderingar, säger Maria Lindh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BVC håller stängt

Mer i ämnet