Det handlar ju om samhällsservice, menar trebarnspappan Björn Sennbrink. Foto: Axel Brantemo/SVT

Ingen barnavårdscentral i Brickebacken

Barnavårdscentralen i Brickebacken är sedan mitten av januari stängd. Anledningen är sjukskrivningar och att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Barnfamiljer som bor i upptagningsområdet har fått söka sig till vårdcentraler längre bort från hemmet.  

Barnavårdscentralen i Brickebacken är på grund av sin ringa storlek sårbar när det uppstår personalbrist. Så har skett och när man tvingades stänga ner i början av året var de båda specialutbildade sjuksköterskorna som krävs för verksamheten sjukskrivna.

– När vi fick stänga hade vi 560 barn som var listade på vår barnavårdscentral i åldrarna 0-6 år. Vi är den minsta barnavårdscentralen i Örebro, men det är ju många som bor i Örebro, säger verksamhetschefen på vårdcentralen, Åsa Tagesson.

Är det att betrakta som många barn när det kommer till BVC-verksamhet?

– Det är många och det är ett barnrikt område.

SVT Play: Se inslaget om BVC i Brickebacken

En av de som drabbats är Björn Sennbrink och hans familj som bor i Brickebacken. De har tre barn och fick i slutet på januari besked om stängningen.

– Vi fick ett brev hem där det framgick att de inte hade hittat någon som var tillräckligt kvalificerad för det här jobbet. Så istället för att fortsätta med rekryteringen så kändes det som att nu slutar vi leta och stänger BVC så får ni åka till andra ställen. Då blev jag irriterad, säger Björn Sennbrink och fortsätter:

– Det handlar ju om samhällsservice. Vi har haft en sköterska tidigare som gjorde hembesök. Min fru var på Barnavårdscentralen häromdagen och träffade en sköterska och de sa att vi förmodligen skulle bli kallade till Adolfsberg. Det går ju relativt bra för oss som har bil, men det är många som inte har samma möjlighet här, säger han.

560 barn berörs

Enligt verksamhetschefen på vårdcentralen i Brickebacken pågår en rekrytering för att åter öppna BVC och lösningen med listning på andra vårdcentraler är temporär och har fungerat i det läge som råder.

– När det blev så här att vi fick stänga så fick vi snabbt omfördela alla barn till de närliggande vårdcentralerna. Vi har ju fördelen att det är tätt med vårdcentraler i Örebro. Då får vi ställa upp för varandra. De här 560 barnen är omfördelade till Adolfsberg, Ängen, Tybble och Skebäck för att man skall ha så kort tid som möjligt. Sen är de fördelade utifrån hur mycket resurser de har så att alla barn har ett ställe dit man blir kallad och får fullfölja sina kontroller.

Blir det en stor belastning på de andra vårdcentralerna?

– Hittills har vi ju kunnat hantera det. Vi har kunnat ta hand om alla nyfödda och kunnat utföra de kontroller som skall göras, säger Åsa Tagesson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BVC håller stängt

Mer i ämnet