”Gryningspyromanen” ska ha klippt upp sin fotboja och försvunnit natten mot tisdagen. Foto: SVT/TT Bild

Gryningspyromanen fortfarande på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt under fredagsmorgonen hade polisen fortfarande inte funnit mannen som kallas för ”gryningspyromanen” och dömts för flera mordbränder, dock inte så många som han misstänkts för.

– Det här ärendet är en så kallad handräckning där Kriminalvården bett oss om hjälp att hämta mannen, säger vakthavande befäl Torbjörn Roos på polisen. Om vi hittar honom kommer han att föras till närmaste häkte eller anstalt.

Det var under natten mot tisdagen som mannen som är i 60-årsåldern klippte av den fotboja som han haft efter att ha blivit villkorligt frigiven.

Sitt namn fick han när han misstänktes för ett hundratal bränder i Ystad och Mellansverige mellan 2000 och 2011.  Flera kulturhistoriska byggnader brann ned under den här tiden, och 2011 dömdes han för grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet