Rikard Lekander blir ny konstnärlig ledare på Örebro Länsteater. Foto: Claudio Bresciani / TT

Skräckfantast blir ny konstnärlig ledare på Länsteatern

Publicerad

På måndagen presenterade Örebro Länsteater sin nye konstnärlige ledare. Valet föll till slut på skådespelaren, regissören och dramatikern Rikard Lekander.

– Det känns fantastiskt, utbrister Rikard Lekander när SVT Örebro når honom på telefon. Det blir ett nytt äventyr och en ny utmaning!

På måndagen presenterades han i ett pressmeddelande som Örebro Länsteaters nye konstnärlige ledare efter Michael Cocke.

”Det är otroligt roligt att välkomna Rikard Lekander till Örebro länsteater. Jag är övertygad om att teatern får en stark och engagerad konstnärlig ledare som kommer att kunna vidareutveckla teatern på ett utmärkt sätt och också bli en vital kraft i länets kulturliv”, skriver Petra Weckström, vd på Örebro länsteater.

Utvecklat skräckgenren

Rikard Lekander var redan kontrakterad att regisserad en föreställning på länsteatern 2019. Nu blir det alltså ett längre engagemang som väntar när han tillträder 31 juli.

Och just äventyr och utmaningar är Rikard Lekanders specialitet. Han är bland annat känd för att utveckla föreställningar inom skräckgenren.

Bland annat har han satt upp skräckmusikalen Necronomicon på Elverket i Stockholm och regisserat uppsättningen av Frankenstein i Helsingborg.

– Det har visat sig vara min grej. Föreställningen nästa år är också en skräckföreställning. När jag började min karriär fanns det så mycket normer om vad man ska gilla och sånt går jag ofta emot. Jag gick tillbaka till mig själv och det jag gillar och då blev det skräck.

Ser föreställningar tillsammans

Genren ger både nya perspektiv och nya sätt att arbeta med föreställningar menar han.

– Det är dessutom en social genre där man ofta går och ser föreställningar tillsammans och gillar att skrämma varandra! Men jag lovar att allt inte allt kommer att handla om skräck när jag tar över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer