Visa alla (2)
Visa alla (2)

Han hyllar de döda IS-krigarna

Uppdaterad
Publicerad

En före detta örebroare, som haft en officiell roll i moskén i Örebro, och som nu har motsvarande roll i Gävle, ger sitt stöd för örebroarna som stred för IS i Irak och som omkom där. Mannen stöder också terrorattackerna i Frankrike på sin Facebooksida.

Den 32-årige mannen, som tidigare bott i Örebro, har tidigare haft sin Facebookprofil öppen. Den är numera stängd men kopior på hans uppdateringar visar tydligt 32-åringen åsikter.

På Facebook hyllar 32-åringen en av de två männen från Örebro som nyligen dött för terroristorganisationen IS och han uppger också på Facebook att han kände örebroarna väl och att han hållit en föreläsning där de deltog.

”Vi ska ej beklaga”

Må Allahs frid och välsignelser vara över profeten Muhammed. Och må Allahs vrede och förnedring vara över den/de som gör narr av honom, och de som tillåter det och även de som håller tyst om det.”

Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger. Det tyder bara på dess högs och ädla nivå. Och att alla ej vinner denna nivån. Må Allah låta oss vinna den”, skriver han bland annat på Facebook.

32-åringen har tidigare varit engagerad i Örebro moskéns ungdomsverksamhet men där vill man tona ner hans roll.

– Han har aldrig varit med i styrelsen eller något sådant. Han var en medlem som var engagerad i ungdomar, säger Jamal Lamhamdi, ordförande för moskén i Örebro.

Officiell roll för moské

32-åringen har i dag en officiell roll för sunni-moskén i Gävle. SVT har sökt honom för en kommentar, men han har inte svarat på förfrågningarna.

När vi besöker sunnimoskén i Gävle får vi dock prata med ordföranden Jalil Haj. Han berättar att 32-åringen inte har något avlönat arbete moskén, men att de ska se över 32-åringens engagemang.

– Han har skrivit det här på sin privata Facebook, och vi har inte makt att styra över våra medlemmars privata åsikter, säger Jalil Haj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet