”Islam manar aldrig till blod eller slagsmål”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Örebro Moské är man bestört över att unga svenskar väljer att ansluta sig till terrorgrupper och att det är fel väg att gå för en muslim.

– Islam manar alltid till dialog och dialog och dialog. Aldrig till blod eller slagsmål, säger Jamal Lamhamdi, ordförande vid Örebro Moské.

Varje fredag samlas flera tusen muslimer i Mosken i Örebro för den stora fredagsbönen. Moskén i Örebro är öppen för alla och de nu döda männen har besökt moskén, men kom inte regelbundet. Jamal Lamhamdi menar att de som ansluter sig till terrorgrupper som IS är okunniga inom islam.

Terroriströrelsen IS

– De kan ingenting, dom har bara lyssnat på något videoklipp någonstans som dom blir rekryterade av direkt.

Jamal känner inte till att några fler från Örebro skulle vara på väg att ansluta sig till terrorgrupper, men Moskén gör vad den kan för att motverka det. Men de som går hit ofta är få och det är svårt att veta vad dom unga gör på sin fritid. Jamal efterlyser hjälp.

– Staten borde göra någonting. Det är svenska ungdomar, vi borde ha dialog och sitta med varandra. Det är hög tid att vi gör någonting tillsammans. Vi gör så gott vi kan i moskén men vi behöver hjälp, Jamal Lamhamdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet