Mohammad Avran. Foto: Privat

Han lär ensamkommande killar att ragga tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Teaterpedagogen och skådespelaren Mohammad Arvan på Tegelbruket i Örebro har startat en särskild kurs för ensamkommande tonårskillar från andra kulturer. Målet är att de ska lära sig ta kontakt och flörta med tjejer i Sverige – på ett schysst sätt.

Kursen startade i slutet av förra året av 32-åriga örebroaren Mohammad Arvan som bland annat jobbar på Tegelbruket. Han fick inspiration när ett gäng unga killar från Afghanistan ställde honom en fråga.

– Vi jobbar med språket och satt och pratade om substantiv. Plötsligt stängde de dörren och sänkte rösten. De undrade hur man träffar det motsatta könet i Sverige, berättar Mohammad Arvan.

Värderingar och sociala koder

Idén om att starta en sorts teaterkurs i ämnet tog långsamt form. En del av innehållet bygger på att gå igenom grundläggande värderingar och dolda sociala koder.

– Jag förklarar exempelvis att tjejer i Sverige går runt i kort kjol året runt utan att det är någonting konstigt med det. Och bara för att de har det ska de inte behöva bli kallade fula saker, säger Mohammad.

Därefter ger han råd och tips om hur man får uppmärksamhet från tjejer och hur man bibehåller deras intresse. Han tränar killarna i både konversation och kroppsspråk.

– Det är viktigt att inte tjata. Man får inte heller vara desperat eller vara för på. Hur man beter sig är väldigt viktigt. Du ska verka som att du är på väg därifrån. Det gör tjejerna mer intresserade, säger Mohammad.

Rollspel

I kursen ingår också rollspel, där killarna får spela både sig själva och tjejer i olika situationer. Ett scenario äger rum vid en bardisk där deltagarna ska närma sig en tjej och starta en konversation.

– Vi kör också i andra ”miljöer”, exempelvis en busshållplats. Killarna får turas om att spela en kvinnlig passagerare som redan sitter på ett säte och en manlig passagerare som sätter sig på sätet bredvid. Han ska vara närgången eller till och med börja tafsa, berättar Mohammad.

Målet med det här scenariot är att killarna ska förstå hur obehagligt det kan vara med folk som är för på. Genom att utsätta dem för den obehagskänslan minskar förhoppningsvis risken för att de ska göra något liknande.

– Killarna tyckte det kändes jobbigt i magen. De klarade inte att sitta länge på sitt säte om de spelade tjej, säger Mohammed.

”I början var de helt värdelösa”

Kursen hålls på onsdagkvällar och pågår i två timmar. För tillfället deltar sex killar. Fem av dem är afghaner och en är svensk. Killarna är mellan 15 och 17 år gamla.

– I början var de helt värdelösa på att ragga. De gick bara fram och frågade om telefonnummer. Det funkar ju inte. Nu har vi hållit på ett tag så de har ju blivit mycket bättre, säger Mohammad.

Han tillägger att många av deltagarna aldrig umgåtts med tjejer förut. I Afghanistan kan killar straffas om de hänger med det motsatta könet i ung ålder. Det i kombination med dålig svenska gör det extra krångligt för dem, menar Mohammad Arvan.

Baserat på egen erfarenhet

Han har inte gjort någon omfattande research som grund för sin kurs. Han har inte läst några böcker i ämnet och inte heller rådfrågat tjejer. Allt är baserat på egna tankar och hans kunskap inom teater och skådespeleri.

– Det är dock många som hört av sig till mig. Majoriteten är tjejer som ringer och säger saker som ”äntligen” och att jag gör en bra grej. De säger att det även borde finnas en sådan här kurs för svenska killar, eftersom många svenska killar tydligen också behöver lära sig, säger Mohammad.

”Vi måste våga prata om det här”

Vad var det egentligen som fick dig att vilja göra det här?

– Man har ju läst om badhusen och alla konserter där tjejer blir tafsade på. Och det skrivs att det gäller bland annat ensamkommande personer som tafsar. Det är fan dags att diskutera det här! Det är 2017 nu och vi måste våga prata om det.

Berättelsen om Mohammad Arvan och hans raggningskurs har spridits snabbt i sociala medier.

– Vi har höga skatter och polisen gör nåt gulligt rosa armband där det står ”tafsa inte”. Vad är det för skämt? Jag tycker det är vansinnigt. Jag vill hjälpa till att stoppa tafsandet och jag tror det här är ett sätt. Jag vill inte höra att någon tjej blivit våldtagen eller tafsad på i sommar, säger han.

Kan bli kurs för svenska killar

Till hösten finns det planer att starta en raggningskurs för svenska killar. Någon plan för att lära tjejer hur man närmar sig det motsatta könet finns inte i nuläget.

– Men finns ett behov så kan det bli aktuellt, säger Mohammad Arvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ragga schysst

Mer i ämnet