Helena Vilhelmsson (C), Oskar Svärd (M) och Karin Sundin (S), samtliga riksdagsledamöter från länet. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Sophie Olsson Rahlén/SVT / Johannes Weckström /SVT

Här är dina riksdagsledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka tolv politiker som tar plats på Örebrobänken i riksdagen. Fördelningen mellan de olika partierna har inte förändrats men några nya namn kommer att finnas på plats när riksdagen öppnas nästa vecka.

– Det är roligt att få det förtroendet och personkryssen ger en extra boost, säger Oskar Svärd (M), en av nykomlingarna. 

27-åringen är född och uppvuxen i Kumla där han varit heltidspolitiker sedan 2014 och kommunalråd sedan 2017. Vilka utskottsuppdrag han får i riksdagen är inte klart ännu men han har ett favoritområde.

– Jag driver gärna frågor om skolan, säger Oskar Svärd.

Valet 2022 Örebro län

Tolgfors på tur om Svantesson blir minister

Förstanamn för Moderaterna är Elisabeth Svantesson. Hon är en het kandidat för en ministerpost vid en M-ledd regering, vilket skulle innebära att Katarina Tolgfors, nummer ett i ersättargruppen tar hennes plats i riksdagen.

Sverigedemokrat från Uppsala

Andra nya namn är Karin Sundin, tidigare regionråd för Socialdemokraterna i länet och Michael Rubbestad från Uppsala som är invald på ett av Sverigedemokraternas två Örebro-mandat.  Vänsterpartiets mandat knep Nadja Awad som personröstades in före förstanamnet Johan Stolpen från Hällefors.

Riksdagledamöter Örebro län

Moderaterna

Elisabeth Svantesson

Oskar Svärd

Socialdemokraterna

Matilda Ernkrans

Denis Begic

Karin Sundin

Liberalerna

Johan Pehrson

Centerpartiet

Helena Vilhelmsson

Vänsterpartiet

Nadja Awad

Miljöpartiet

Camilla Hansén

Kristdemokraterna

Hans Eklind

Sverigedemokraterna

Michael Rubbestad

Per Söderlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet