Här får örebroare gissa vem som har makten över regionen

Uppdaterad
Publicerad

För många är sjukvården en av de viktigaste valfrågorna. Men få har koll på vilka som egentligen styr sjukvården och vad som skiljer partierna åt, det visar en Novusundersökning som Uppdrag granskning beställt.

När SVT Örebro gick ut på stan för att se hur många som kunde peka ut regionens högst uppsatte politiker, Andreas Svahn (S), var det endast ett fåtal som hade rätt.

Mikael Johansson, vd för Örebro Hockey, revykungen Peter Flack, ÖSK:s klubbchef och vd Simon Åström, Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet, Bond-skådisen Daniel Craig och kommunalrådet Tony Ring i Karlskoga, var de övriga alternativen.

Regionvalet 2022 Örebro län
ÖSK:s klubbchef och vd Simon Åström, revykungen Peter Flack, regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S), Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet, kommunalrådet Tony Ring (M) i Karlskoga, Bond-skådisen Daniel Craig och Mikael Johansson vd Örebro hockey. Foto: SVT

Att få har koll på regionpolitiken bekräftas av Uppdrag gransknings Novusundersökning.

Endast 47 procent visste att det är landets regioner som har huvudansvaret för sjukvården. 48 procent hade koll på vilket eller vilka partier som styr i regionen där man bor och bara 17 procent kunde namnet på en regionpolitiker.

I klippet får du se när örebroare gissar vem som är Region Örebro läns högst uppsatta politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet