Moderaterna vill se privata aktörer inom BUP – S sågar förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Regionen klarar inte den vårdgaranti som finns gällande barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Socialdemokraterna har drivit igenom en omorganisation som påbörjades tidigare i år – medan Moderaterna har lagt en motion om att öppna upp för privata aktörer.

Enligt vårdgarantin ska barn och unga komma på ett första möte inom 30 dagar från det att man kontaktar vården, därefter ska man få en fördjupad utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar.

Nationellt har man sett en snabb ökning av unga som är i behov av BUP, och i region Örebro län klarar man inte av vårdgarantin. I nuläget uppges väntetiden för en neuropsykiatrisk utredning vara 10 månader.

Valet 2022 Örebro län

Den styrande majoriteten har i år drivit igenom en omorganisation, med start i mars, där man flyttat de enskilda vårdcentralernas ansvar för barn- och ungdomspsykiatrin till en sammanhållen enhet genom ”Första kontakten”. Där kan man sedan slussas vidare till BUP eller en av länets nya mottagningar ”Första linjen”.

Motion: Inför vårdval

Tidigare i år lämnade Moderaterna in en motion om vårdval, alltså att öppna upp för privata aktörer inom BUP. Andreas Svahn (S) motsätter sig förslaget och hänvisar till kritiken som väckts efter att region Dalarna gjorde detsamma.

– Det tror inte vi kommer hända här. Om vi öppnar upp för fler vårdgivare, inklusive regionens egna BUP, tror vi att det kan öka konkurrensen och därmed också att villkoren och arbetsmiljön på sikt kommer bli bättre, säger Cehlin (M).

Har tidigare köpt tjänster

Regionen, som under mandatperioden styrts av S, C och KD, har dock köpt flera privata tjänster av Capio, i syfte att minska BUP-köerna.

Hur kommer det sig att ni tänker annorlunda gällande det här?

– Jag tycker det är ett alldeles utmärkt exempel på hur vi kan jobba. Där vi ser en liten del av hela vårdkedjan där vi inte klarar allt själva men vi har en jättebra aktör som regionen även är delägare i, där vi kan köpa den tjänsten. Sen kommer resultatet av det tillbaka till den samlade barn- och ungdomspsykiatrin, då håller vi ihop vårdkedjan, säger Svahn (S).

Är det läge att öppna upp för privata aktörer mitt i en omorganisation? Hör Sebastian Cehlin (M) besvara frågan i klippet ovan.

Så tycker partierna om privata psykiatrimottagningar för barn och unga

Partierna i regionfullmäktige har fått ta ställning till följande påstående i SVT:s valbarometer:

Privata vårdgivare ska få öppna psykiatrimottagning för barn och unga

Mycket dåligt förslag

• Socialdemokraterna: ”Barn och unga som lider av psykisk ohälsa behöver många gånger hjälp och stöd från olika delar av sjukvården. Därför är det en dålig idé att splittra ansvaret på fler utförare. Vi vill i stället utveckla vården så att du ska få kontakt samma dag som du söker vård”.

• Vänsterpartiet: Har inte lämnat någon kommentar.

Ganska dåligt förslag

• Milljöpartiet:Vi tror mer på att vården upphandlar och då kan styra innehållet i verksamheten efter behov”.

Ganska bra förslag

• Centerpartiet: ”Vi är för ökad valfrihet”.

• Liberalerna: ”Fler privata alternativ är önskvärt i Örebro län”.

Mycket bra förslag

• Kristdemokraterna: ”Att säga hur mycket av sjukvården som ska drivas av alternativa utförare är inget som går att svara på. Kristdemokraterna vill alltid uppmuntra flera utförare på olika nivåer. Det som alltid måste stå i centrum är patienten oavsett vilken utförare det är. Staten, regionen, kommunen och andra alternativa utförare och civilsamhället kan alla fungera som kuggar i ett nav”.

• Moderaterna: ”Det är viktigt att fler aktörer får vara med och hjälpa till att korta köerna för barn och unga med psykisk ohälsa”.

• Sverigedemokraterna: ”Vi lägger ingen vikt vid vilken utförare som erbjuder vård. Sverigedemokraternas målsättning är att den svenska hälso- och sjukvården håller hög internationell kvalitet och kan erbjuda patienten de allra senaste kunskaperna och de bästa behandlingsmetoderna för att kunna bota, lindra och förebygga sjukdomar. Fler utförare skulle få ner vårdköerna som finns inom barn- och ungdomspsykiatrin”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet