Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har S och KD möjlighet att komma överens en mandatperiod till? Hör parterna i klippet. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT / TT

Privata aktörer eller inte – BUP-frågan kan splittra regionstyret

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har under mandatperioden styrts av S, C och KD, men om partierna kommer samarbeta framöver står inte klart. En fråga som splittrar partierna är ställningstagandet gällande privata aktörer inom vården.

Efter valet 2018 kunde varken de tidigare allianspartierna eller det tidigare styret S, MP och V skapa majoritet i regionfullmäktige. Som största parti bildade Socialdemokraterna majoritet tillsammans med KD och C.

När S ingick i samarbete med C och KD kompromissade S om att vårdcentralen i Hallsberg skulle privatiseras. Trots det ser regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) positivt på ett fortsatt samarbete med C och KD.

Valet 2022 Örebro län

– Vi fungerar väldigt bra ihop, säger Svahn (S) och berättar vidare att man är villig att samtala med samtliga partier efter valet utöver SD.

Oeniga om privatiseringar inom BUP

Kommande mandatperiod kan ytterligare en fråga om privatisering bli aktuell. Moderaternas förslag att öppna upp för privata aktörer inom barn- och ungdomspsykiatrin förväntas tas upp i början på 2023. En motion som S kallar ett ”mycket dåligt förslag” i SVT:s valbarometer, men som KD tycker är ett ”mycket bra förslag”, även om partiet understyrker att frågan inte utretts än.

Nu har KD och C en annan inställning i frågan än er, hur kan man lita på att ni kommer hålla er ståndpunkt i frågorna om privatisering framåt?

– Det kan man lita på, sen beror det på hur många som röstar på mitt parti och hur många som röstar på det andra. För det avgör styrkeförhållandena i en sådan förhandling, säger Svahn (S).

Går emot partiets linje i riksdagen

Till skillnad från KD:s uttalade ställning i riksdagen uppger Behcet Barsom (KD) att man inte är villiga att samarbeta med Sverigedemokraterna som är det tredje största partiet i regionen.

Det skiljer sig en del från hur partiet på riksplan har uttryck sig, hur skiljer det sig i regionen?

– På den här nivån där jag befinner mig, och har ett visst ansvar, ser jag inte den möjligheten, säger Behcet Barsom (KD).

– Det är barnsligt, har vi förslag där vi tycker lika kan vi väl driva igenom den politiken, säger Elin Jensen (SD) regionråd.

Mandatfördelningen i regionfullmäktige 2018-2022

Socialdemokraterna 25

Moderaterna 13

Sverigedemokraterna 9

Vänsterpartiet 6

Kristdemokraterna 6

Centerpartiet 5

Liberalerna 4

Miljöpartiet 3

Totalt 71

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet