Foto: Privat

Högsäsong för kall tradition i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng modiga badare samlades under onsdagen vid Vätternstranden i Askersund. Med två grader varmt vatten var ett dopp minst sagt svalkande – men det hindrade inte kvinnorna från att ta årets julbad.

Det må vara varmt för årstiden, men det är nog få som skulle beskriva vädret som badvänligt. Det finns dock de som tycker att alla årets månader passar för en simtur.

Årlig tradition

I flera års tid har ett gäng kvinnor vinterbadat i Askersund. Omkring tjugo personer är med i gruppen, och under onsdagen blev det dags för deras årliga julbad.

I år behövde de inte borra någon vak, för även om det syntes is längs kanterna var det öppet vatten vid den badplats där badet ägde rum.

– Det var strålande sol, och innan vi badade så bestämde vi att vi skulle ha tomteluva så att det skulle synas att det var kring jul, annars kunde man ju tro att det var en helt annan årstid, säger initiativtagaren Marita Mattsson och skrattar.

Flera bad per vinter

Gruppen har badat kring jul i flera års tid, men det är inte bara då det vinterbadas i Askersund.

– Vi brukar ta oss ett bad någon gång per månad, säger hon.

Hittills är det bara kvinnor som är med och vinterbadar i den grupp som i dag tog ett julbad, men de välkomnar också män. Enligt Marita Mattsson är intresset stort.

– Det har växt under åren, och det är några män som också har sagt att de är intresserade av att vara med och vinterbada, säger hon, och det finns också de som reser till Askersund från andra kommuner för att vara med och bada, säger hon.

Vad är det som är så bra med vinterbad?

– Det är något extra på vintern. Man känner sig frisk och sund, man blir pigg, och det är alltid en så glad stämning, alla är jätteuppåt, säger hon.

Vill locka fler till bad

Marita Mattson är säker på att vinterbadande är bra för hälsan och hon tycker att fler borde testa. Hon har, tillsammans med några andra vinterbadare, lämnat in ett medborgarförslag till Askersunds kommun där de skriver att förutsättningarna för vinterbad i kommunen borde bli bättre.

De vill bland annat se en stege och några bänkar vid en av badplatserna, så att det blir lättare att bada också vintertid.

Förslaget ses över

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) hanteras förslaget just nu.

– Vi tyckte väl att det var en ganska frän idé och har börjat titta på det, men det är ingenting vi jagar oss fördärvade i. Men det går säkert att hitta en bra lösning, det verkar inte vara så mycket utrustning som krävs, och det är ett ganska stort intresse för vinterbad i kommunen, säger han.

När skulle det i så fall kunna bli aktuellt med de här förändringarna?

– Det vet jag inte säkert, men det skulle väl kunna bli verklighet någon gång till nästa vinter i så fall. Jag skulle tro att det skulle kunna fattas ett beslut under vintermånaderna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.