Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå står framför den sista delen av avfallshögarna. Foto: Johannes Weckström/SVT

Här forslas de sista resterna avfall i Röfors bort

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen forslades de sista resterna av avfallshögarna i Röfors bort.

– Jag är glad och positiv över detta, det har tagit lång tid och varit en resa, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Det var vintern 2019 som Laxå Bruks miljöåtervinning fick tillstånd att ta emot och återvinna bygg- och rivningsavfall i Röfors, Laxå kommun.
Samma sommar började avfallshögarna växa på området och boende i närheten klagade till kommunen om nedskräpning och ifrågasatte verksamheten.

Sedan dess har en rad inspektioner, förelägganden anmälningar, överklaganden, medborgarmöten, demonstrationer och domstolsprocesser pågått parallellt med verksamheten, som periodvis även stoppats och återupptagits.

Notan landar hos kommunen

Fram till förra sommaren, då sopskandalen i Mellansverige slog ner som en bomb. Huvudmännen bakom ett avfallsföretag i Stockholmsområdet som samarbetat med det lokala företaget begärdes häktade för grovt miljöbrott. Verksamheten avstannade och i oktober förra året gick företaget som bytt namn till Miljöåtervinning i Röfors i konkurs.

Kvar fanns stora mängder avfall, men inga pengar för att få bort det. Tills kommunen beslutade stå för kostnaden som initialt beräknades till 6,5 miljoner kronor, men som landade på nära 8,4 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet