Avfallshögen i Röfors flyttas. ”Det känns mycket bra”, säger Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Laxå kommun. Foto: Nick Strömgren/SVT

Här flyttas avfallet i Röfors

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilar står klara att flytta avfallet i Röfors som varit en lång och het diskussion sedan länge. Planeringen säger att det ska ta cirka två månader att få bort allt avfall och även sortera det.

– Det känns mycket bra att det tas om hand nu. Avfallet flyttas inte bara utan det sorteras bort också, på så vis ligger allt det här avfallet inte kvar i Röfors, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Ruldolfsson (KD).

Även om det just nu ser ut som att skattebetalarna får stå för kostnaden så hoppas han ändå att Laxå kommun ska få stöd från staten så att prislappen inte blir lika hög.

Avfallshögen i Röfors

SVT Örebro har tidigare rapporterat om nya regler kring miljöbrott så att liknande situationer inte ska ske igen. Miljöminister Per Bolund (MP) menade då att skattebetalarna inte ska behöva stå för en sådan nota. Avfallsföretag som anlitar underleverantörer ska se till att dessa i sin tur har rätt tillstånd.

Stort jobb att utföra

– Det här är tyvärr ett stort projekt eftersom det är avfall som flyttas från hög till hög, det är väldigt komprimerat så det här är ett stort projekt, säger Ulf Gustavsson, entrepenör som utför arbetet i Röfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet