Nya regler och lagar kommer att stoppa både gangsterfasoner och organiserad brottslighet i avfallsbranschen enligt miljöministern. Foto: TT/SVT

Miljöministern: ”Slut på gangsterfasoner i avfallsbranschen”

Uppdaterad
Publicerad

Rätt kunskaper, erfarenhet och kanske viktigast – ekonomi för att ta hand om miljöfarligt avfall och återställning av förorenad mark. Det är några av kraven som kommer att ställas på de företag som i framtiden vill ge sig in i avfallsbranschen. Därmed hoppas regeringen slippa att se miljöbrott som de som drabbat bland annat Örebro län under senaste åren.

Miljöminister Per Bolund (MP) är märkbart nöjd med att snart vara i land med nya regler och nya lagar som ska förhindra liknande miljöbrott som avfallshögen i Röfors och batteridumpningen runt om i Örebro län 2019

Nu ser han fram emot en bransch ”där organiserad brottslighet och gangsterfasoner inte har någon plats”.

Batteriskandalen

Skattebetalarna ska inte stå för notan

Bland annat kommer det att krävas av företag som etablerar sig i branschen att man kan uppvisa att man både har den rätta kunskapen och erfarenheten, men också ekonomiska muskler.

– Som avfallsföretag ska man ha råd att återställa områden som blivit skadade eller påverkade av avfallet. Vi vill inte se fler konkurser där skattebetalarna får stå för notan, säger Per Bolund (MP).

Det kommer också att finnas krav på att avfallsföretag som anlitar underleverantörer ser till att dessa i sin tur har rätt tillstånd.

Nya regler vid halvårsskiftet

Och han är inte orolig för att det nya regelverket ska avskräcka företag från att ge sig in i branschen.

– Nej jag tror att de seriösa företagen tjänar på att vi rensar upp och tar bort de som försöker fuska och tjäna snabba pengar inom avfallsbranschen.

Redan vid halvårsskiftet kommer nya regler att träda i kraft och när det gäller nya lagar så börjar de gälla från årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet