Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) om hur kommunen ska ta hand om avfallet i Röfors. Foto: Karin Rader/SVT

Klart: Laxå kommun flyttar avfallet i Röfors

Uppdaterad
Publicerad

Laxå kommun har nu beslutat att själva forsla bort det avfall som finns på en tomt i Röfors, något P4 Örebro var först med att berätta. Avfallet kommer från Laxå bruks miljöåtervinningsstation, som har blivit försatt i konkurs. Hur mycket det här kommer att kosta för kommunen vet man inte i nuläget.

– Jag kan citera kommunchefen, han har sett siffror från någon miljon upp till 80 miljoner. Det handlar helt och hållet på vilket sätt det tas om hand, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Vill få statligt stöd

Kommunen vill även att staten ska ge stöd för de kostnader som flytten medför.

– Vi tycker inte att det här ska drabba skattebetalarna i Laxå kommun utifrån en statligt reglerad situation, med lagstiftning som har varit bristfällig. Så vi kommer försöka söka få tillbaka pengar från staten.

Finns risker med högarna

Som det ser ut på platsen idag, finns det en risk för att avfallshögarna kan självantända och börja brinna. De kan även ge ifrån sig giftiga ämnen som läcker ut i grundvattnet.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet