Foto: SVT

Här görs tusentals semlor

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det fettisdagen och vårt team drog ut till ett av stadens konditorier för att se hur tillverkningen går till.

En av dem som jobbat sedan klockan ett i natt är Anders Nyströmer, bagare på ett centralt konditori i Örebro.

-Vi gör ungefär 4.000 till 5.000 semlor idag. Den semla som går bäst är den klassiska.

Ur arkivet – Semlor vi minns

Nya typer av semlor

Tror det eller ej, semlan utvecklas faktiskt och nya varianter kommer till. Här görs både wienersemlor, laktosfria semlor och semmeltårtor. Men det är den traditionsenliga semlan som säljer mest. Och de mest vågade semmelvarianter läggs på hyllan.

– Vi har provat med hallon- och blåbärssylt i semlorna, det gick inte lika bra som de andra, säger Birgitta Karlsson förman på bageriet.

En dag med anor

I dag är extrapersonal inkallade, sammanlagt är dem fem som jobbar, plus några praktikanter. Det verkar som om det här med semlor kommer att fortsätta att vara populärt även framöver.

– Jag tror det är en gammal tradition som håller i sig, säger Birgitta Karlsson.

Fettisdag är en dag som finns omskriven så tidigt som på slutet av 1500-talet. Fettisdagen inträffade dagarna före fastan. Och betyder något i stil med ”en dag man äter mycket god mat på”.  

Fakta/Fettisdagen

Dagen före askonsdagen kallas fettisdag. Askonsdagen inleder 40 dagar av fasta enligt den kristna traditionen. Namnet fettisdag påminner om den goda mat man då åt, varav våra dagars semlor är ett minne.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur arkivet – Semlor vi minns

Mer i ämnet