Lantbrukaren Göran Pettersson och biodlaren Inger Kjerling har sina verksamheter i Rynninge, som ligger mellan Fellingsbro och Frövi, Foto: Emilie Pless / SVT

Här har blommor och bin ett lyckat samarbete

Uppdaterad
Publicerad

En god pollinering gynnar skörden för lantbrukare, och bina behöver blommor för att kunna producera honung. I Rynninge, som ligger mellan Fellingsbro och Frövi, har lantbrukaren Göran Pettersson och biodlaren Inger Kjerling stor nytta av att de är grannar.

Intill Göran Petterssons rapsfält har Inger Kjerling byggt en bipaviljong, så att bina har nära till fältet nu när rapsen står i blom.

– Det ger mer honung när bina inte behöver flyga så långt, det är en jättefördel, säger Inger Kjerling.

Förutom ekologisk höstraps odlar Göran Pettersson även klöverfrö, gräsfrö, havre och senap. Och det är i klöverodlingen som honungsbinas arbete är mest värdefullt.

– Där gör bina stor nytta, säger han.

Om det här är Ingers bi som pollinerar Görans rapsblomma går inte att säga säkert – luften är ju fri. Foto: Emilie Pless / SVT

Hjälper även humlorna

Rapsen är självpollinerande, men enligt Jordbruksverket kan pollinering från insekter ge skördeökningar på 10-20 procent. Och i ekologisk odling kan pollineringen till viss del också kompensera för de gödselmedel och växtskyddsmedel som används i konventionell odling.

Antalet biodlare i Örebro läns biodlardirstrikt är idag omkring 460, en ökning under det senaste decenniet. Men fler bin behövs för pollineringen av växter. Bland de vilda bina är en tredjedel av arterna idag hotade.

Därför ser Göran Pettersson till att även skapa förutsättningar för att även vilda insekter ska trivas vid hans åker. Det är främst humlorna som han kan hjälpa på traven.

– Jag ställer ut lite halmbalar på strategiska ställen, så de hittar boplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.