Foto: Pressbild, Martina Holmberg/TT

Hårt tryck på landets a-kassor: ”Ett utfall av coronapandemins enorma effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till stigande arbetslöshet och samtidigt ett kraftigt ökat tryck på Sveriges a-kassor.

För en del av alla dem som sökt ersättning kan det handla om flera månaders väntan.

Den som blivit arbetslös och söker ersättning från a-kassa får i de flesta fall vänta mellan fyra till sex veckor innan pengarna betalas ut. Men kassor som täcker branscher som drabbats hårt av coronapandemin har längre väntetider än så. Där kan det handla om flera månader.

– Väntetiderna är långa på vissa håll men generellt sett är de under kontroll, på de allra flesta a-kassor. Att de ändå är långa på vissa håll och att det är ett hårt tryck är ett utfall av den enorma effekt som coronapandemin haft på arbetsmarknaden, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor.

Coronapandemin

Tre månaders väntan

Alfakassan, som riktar sig till hela arbetsmarknaden och även till personer som inte är medlemmar i en a-kassa, har femton veckors väntetid. SVT Nyheter Örebro har rapporterat om 29-årige Simon, som väntar på ersättning från just den kassan.

– Den senaste officiella statistiken visar att de har ungefär den väntetiden, på ungefär tre månader, så det finns fler i hans situation, säger Tomas Eriksson.

Idag finns det runt 160 000 ersättningstagare hos a-kassorna i Sverige varje månad, jämfört med cirka 90 000 ifjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet