Historieprofessor Gunlög Fur utvecklar i klippet sitt resonemang om varför det är problematiskt att exempelvis idrottsklubbar som Indianerna speedway heter just Indianerna. Foto: SVT Nyheter / TT

Historieprofessor om klubbnamnet Indianerna: ”Det är respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Namnet Indianerna speedway är olämpligt. Det menar Gunlög Fur, historieprofessor och expert på möten mellan ursprungsbefolkningar och kolonisatörer, som nu kommenterar Kumla-klubbens namn.

– Det visar brist på respekt och omtanke om dom som betecknas med det här namnet, det vill säga urfolken i Nordamerika, säger professorn till SVT Nyheter Örebro.

Gunlög Fur är kritisk till att svenska idrottsklubbar använder begreppet ”indianer” i sina namn. Hon menar att själva ordet i sig är problematiskt eftersom begreppet inte betecknar en enskild grupp människor.

– Det finns åtminstone 500 olika grupper och nationer med olika språk och kulturer, som alla kallas indianer. Det enda de har gemensamt är att de förlorat sitt eget land och sin självständighet efter att européer koloniserat kontinenten, säger Gunlög Fur, och tillägger:

– Det är en brutal och tragisk historia, som inte alls synliggörs när man använder namnet på idrottslag.

Hör professor Gunlög Fur utveckla sitt resonemang genom att starta klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.