Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjärtkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro har serverat vegetariskt mat i tio år. Verksamhetschefen: ”Växtbaserad kost ger hälsa.” Foto: Malin Gotlin/SVT

Hjärtkliniken i Örebro har serverat vegetarisk mat – i tio år: ”Självklart att tänka om”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro är pionjärer. För tio år sedan infördes vegetarisk mat som norm – för att ge patienterna en hjälpsam knuff i rätt riktning.

– Det finns massiv data som säger att växtbaserad kost ger hälsa, säger verksamhetschefen Stella Cizinsky.

Ungefär 25 procent av sjukdomsfallen i hjärt-kärlsjukdom bedöms vara matrelaterade, enligt Folkhälsomyndigheten. En studie vid Universitetssjukhuset (USÖ) i Örebro visar att vegetarisk kost också ger positiva hälsoeffekter även efter hjärtinfarkt. Studien visade bland annat att kolesterolet sjönk och tarmfloran förbättrades.

Få har infört vegetariskt

Trots att köttätande kan kopplas till ökad risk för cancer och hjärt-kärlsjukdom så har ingen annan avdelning på USÖ följt efter.

– Det är svårt att driva det här, man måste ha stöd från ledningen som ofta har mycket annat på sin agenda. Jag vet att hjärtkliniken i Falun infört vegetariskt och att en psykiatriavdelning i Stockholm har ställt om, säger Stella Cizinsky.

Mer radikala har man varit i New York. Sedan ett år tillbaka är vegansk kost norm på elva statliga sjukhus. En åtgärd som både sparat pengar och fått ner klimatutsläppen, enligt tidningen The New York Times.

Mer växtbaserat behövs på tallriken

I Sverige ligger nu ett förslag om nya matvanor för att få samhället att ställa om till en mer växtbaserad kost på regeringens bord. Omställningen skulle inte bara gynna folkhälsan utan också klimatet och den biologiska mångfalden.

Förslaget pekar bland annat på att det offentliga, som sjukhus och skolor, behöver ta täten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.