Högstadieelever i Vivalla: “Hade velat gå kvar”

Publicerad

Cirka två år har gått sedan politikerna i Örebro valde att lägga ner högstadiet i Vivalla. Men nu visar ny forskning att skolor i särskilt utsatta områden behövs. – Jag skulle helst se en egen högstadieskola i Vivalla, där vi blandar elever från olika områden, säger fritidsledaren Malika Bouallala.

Högstadieelverna Sara Taleb och Delan Ahmed är vana vid det här laget att gå upp tidigare och ta bussen till skolan. De tycker att det går bra i de nya skolorna, det ställs mer krav på skolarbetet och de har lärt känna många nya vänner.

– Man lär sig mycket mer på lektionerna. Det gjorde man här i Vivalla också. Det är inte så stor skillnad förutom att det är en ny klass och nya lärare, säger Sara Taleb.

Många minnen

För ungefär två år sedan valde politikerna att lägga när högstadiet i Vivalla. Skolan hade dålig måluppfyllelse och ungdomarna placerades på andra skolor. Men nu visar forskning vid Uppsala universitet att skolor i särskilt utsatta områden har en viktig funktion och blir som en fristad för eleverna. Och hade eleverna själva fått välja, hade de varit kvar på Vivallaskolan.

– Jag hade faktiskt gått kvar. Jag skulle ha kvar mina vännen och minnen om vi gick här, säger Delan Ahmed.

”Stor och fin skola”

Även Malika Bouallala, som jobbar på fritidsgården i Vivalla, hade helst sett en egen högstadieskola i Vivalla. 

– Vi har en ny generation som kommer med tiden. Det finns en stor och fin skola här som vi gärna vill använda. Det kanske kan bli en högstadieskola igen men då ska vi blanda elever från andra områden med eleverna här i Vivalla, säger Malika. 

Marlene Jörhag (KD), ordförande i Programnämnd barn och utbildning, håller med om att många elever, kanske främst i utsatta områden, ofta trivs väldigt bra i skolan.

– Det är kanske den trygga hamnen man har.

Kan det vara aktuellt att öppna upp ett högstadium i Vivalla igen?

– Nej, det är det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet