Marianas 25-årige son Alex är en av de nära 1 500 personer med funktionsnedsättning som inte har beviljats förlängd aktivitetsersättning. Foto: Johannes Weckström /SVT

Hon kämpar för sin sons rätt till aktivitetsersättning

Uppdaterad
Publicerad

CP-skadade Alexander ”Alex” Johansson i Askersund är en av nära 1 500 svenskar som inte fått förlängd aktivitetsersättning i år. Han pluggar och har som mål att i förlängningen få ett jobb och bli självförsörjande.

– Jag har blivit sönderstressad av allt det här bråket med Försäkringskassan, säger han.

När försändelser från Försäkringskassan hamnar i familjens brevlåda i Askersund får de ligga i en vecka innan de öppnas av Alex mamma. Hon vet vid det här laget att innehållet kommer att göra henne upprörd.

– Ja det är ju en kamp. Man slår pannan blodig. Man måste hela tiden skicka in ansökningar och överbevis till omprövningsnämnden och förvaltningsrätten och överklagan hit och dit. För det är inte så enkelt som det står i lagen, säger Mariana Junttila.

Granskning: Ett riktigt jobb

Inlärningssvårigheter

Alex har en CP-skada och har tidigare beviljats aktivitetsersättning för gymnasiestudier på halvtid på Komvux. Han har bland annat svårigheter med inlärning, vilket har intygats av läkare, pedagoger och en arbetsterapeut som genomfört flera tester med honom.

– Jag har det målet att jag ska bli anställningsbar, med vissa begränsningar. På något företag. Att jag kan hålla på med fakturering eller något jag är utbildad med, säger Alex.

Avslag

Men efter att de förra året ansökte om förlängning av aktivitetsersättningen som Alex haft sedan 2015 blev det plötsligt avslag.

– Vi har tidigare beviljats på samma lag, samma intyg, samma skola, samma person, samma funktionshinder. Lagen har inte förändrats. Ingenting har förändrats. Alexander har ju inte vaknat upp och varit frisk helt plötsligt. Men han får avslag på samma ansökan. Vad är det för rättssäkerhet i det? Säger Mariana.

– Vi har jobbat mycket med våra utredningar och det har lett till fler avslag, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan.

Men lagen har inte ändrats?

– Nej.

Saknar motivering

Sedan januari 2019 har ”Alex” försörjts av sina föräldrar. Försäkringskassan hänvisade i den avslagna ansökan att hans försenade skolgång berodde på någonting annat än hans funktionshinder. Vad det är menar dock Mariana att de inte fått veta.

– Det har de inte talat om för oss. Så de bryter mot lagen. För det står i lagen att Försäkringskassan måste motivera sina avslag och de har inte motiverat varför han plötsligt skulle klara av skolstudierna i normal fart, säger Mariana.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet