Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lillemor Bodman tvingades bort av Lpo och Anders Persson. Foto: SVT

Lillemor Bodman (M) skulle styra Lindesberg – tvingades bort

Uppdaterad
Publicerad

På en pressträff förra veckan berättade Lillemor Bodman (M) att det skulle bli ett maktskifte i Lindesberg och att hon skulle bli ordförande i kommunstyrelsen. Men så blev det inte. I dag, en vecka senare, var det i stället partikollegan Tomas Klockars som höll pressträff och var tänkt att leda kommunen.

För att få ihop en majoritet skulle Landsbygdspartiet oberoende stötta minoritetsstyret bestående av L, M, KD och SD.

Men LPo var inte nöjda och på kommunfullmäktige några timmar efter pressträffen röstade de i stället fram en socialdemokrat till kommunfullmäktiges ordförande.

Valet 2022 Örebro län

Oense i landsbygdsfrågor

Enligt Anders Persson (LPo) var Lillemor Bodman inte rätt person att leda kommunen och de krävde att hon petades från rollen som kommunstyrelseordförande. En av anledningarna enligt honom är att Bodman ville diskutera hur posterna skulle fördelas, snarare än att prata sakpolitik, samt att hennes hållning i landsbygdsfrågor inte stämde överens med LPo:s.

– Sen fick vi höra att även Lindesbergs tätort är landsbygd, om man frågar en stockholmare. Så må det vara men det perspektivet har inte vi. Vi anser att landsbygd är landsbygd och tätort är tätort, säger han.

Lillemor Bodman håller inte med

Lillemor Bodman vill inte ställa upp på en inspelad intervju men säger att det är bra att det nu finns en överenskommelse. Hon har däremot svårt att förstå anklagelserna om att hon inte ville prata sakpolitik.

– Vi har diskuterat allt möjligt i långa möten, bland annat poster eftersom det måste finnas, men vi har också diskuterat sakfrågor och landsbygdspolitik.

– Sen kan jag tycka det känns tråkigt eftersom vi trodde att en kvinna skulle bli ordförande i kommunstyrelsen. Moderaterna har ingen kvotering, men det kändes roligt och som en bra start.

Hon säger att hon tänker vara kvar i politiken och att hon kan tänka sig en ansvarsroll i kommunen.

– Jag har funderat hit och dit, det är klart det inte är kul när det blir en sådan här konflikt. Men jag känner att jag har stort förtroende hos väljare och partiet och att jag måste ta mitt ansvar och vara kvar i politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet