Än så länge finns inget styre för Lindesbergs kommun de kommande fyra åren. Foto: SVT

Lindesberg fortsatt utan styre – M: ”Mer eller mindre kaos”

Publicerad

Efter måndagens kommunfullmäktige är det fortfarande oklart vilka som ska styra Lindesbergs kommun den kommande mandatperioden.

Inför mötet samlade Moderaterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, till en pressträff där de presenterade sin gemensamma minoritet, med målet att bli framröstade med stöd från Landsbygdspartiet oberoende.

Tagna på sängen

Det blev dock tydligt att LPo inte tänkte stötta minoritetsstyret genom ett valtekniskt samarbete, utan röstade för Socialdemokraternas representant till ordförande, Arnold Bengtsson (S), i kommunfullmäktige.

Valet 2022 Örebro län

– Det var en liten överraskning för vår del, och för ganska många, säger Lillemor Bodman (M) på tisdagen.

LPos gruppledare Anders Persson bekräftar att de redan före mötet bestämt sig för att inte stötta samarbetet.

– Vi vill visa att vi menar allvar med att inte skänka våra röster till dem när vi blivit utkastade. Moderaterna vill inte ha oss med, och då visar vi vår makt.

Förbereder sig för opposition

Socialdemokraterna, som under förra mandatperioden styrde tillsammans med Centerpartiet och med stöd av Vänsterpartiet, inväntar samtal med Moderaterna.

– Vi är redo att prata med alla utom SD. Vi har försökt att prata med M, men de har inte släppt SD, säger Bengt Storbacka (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi fortsätter att arbeta tillsammans med C och funderar över hur vi ska agera i opposition.

Kallar till medlemsmöte

För Lillemor Bodman (M) gäller det att ta nya tag.

– Det första vi gör nu är att kalla till medlemsmöte för att höra vad våra medlemmar vill innan vi gör något mer. Vi är trötta efter gårdagen och vet inte riktigt hur vi ska hantera det här. Det är turbulent och mer eller mindre kaos.

”Har tappat förtroendet”

Anders Persson å sin sida inväntar nu att bli kontaktad för vidare samtal. De kan fortfarande tänka sig att vara med i ett borgerligt minoritetsstyre, men med ett krav.

– Vi vill se en annan moderat eller någon från ett annat parti som ordförande. Vi har tappat förtroendet för Lillemor Bodman som kommunstyrelsens ordförande, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet