Foto: Örebro universitetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hot stänger Örebro universitet

Ett hot har riktats mot Örebro universitet via mobilappen Jodel. Hotet bedöms vara så allvarligt att universitet håller helt stängt under måndagen.

Det var en student som polisanmälde hotet under helgen. Universitetets ledning har i samråd med polisen bedömt det som så allvarligt att skolan stängs under måndagen.

Men under kvällen tog en flicka under 15 år på sig hotet. Universitetet väljer ändå att hålla stängt på måndagen i avvaktan på polisens undersökning.

– Tills vi är hundra vad gäller säkerheten för våra studenter och våra lärare håller vi stängt, säger Sara Arvidson, kommunikationschef vid Örebro universitet till SVT Nyheter.

I samråd med polisen

Det var tidigare under söndagskvällen som universitetet beslutade att stoppa all undervisning under måndagen.

– Hotet har riktats mot Örebro universitet på appen Jodel. Vi kan inte riskera säkerheten för våra studenter, medarbetare och besökare. Därför har vi i samråd med polisen beslutat att stänga Örebro universitet under måndagen den 25 januari. Detta gäller alla tre campus – Campus Örebro, Campus USÖ och Campus Grythyttan, säger universitetets kommunikationschef Sara Arvidson till SVT Örebro.

”Göra er väldigt olyckliga”

Beslutet om stängningen fattades av universitetets rektor Jens Schollin.

– Det framgick av hotet att man inte ska bege sig upp till universitetsområdet i morgon. Det var formulerat ungefär som ”om ni vill överleva gå inte till universitetet på måndag. Jag ska göra er väldigt illa och olyckliga”. Vi tar allvarligt på hotet, säger Erik Nilsson, säkerhetschef på universitetet, till SVT Örebro.

– Det är allvarligt att hota ett universitet som står för det öppna samhället, yttrandefrihet och demokrati, säger Sara Arvidson.

Hotet var specifikt riktat mot universitetet och Erik Nilsson bedömer inte att studenter som bor precis utanför campus berörs.

Polisen kommer att utöka sin närvaro på universitetet under måndagen.

Påverkar många

Stängningen påverkar många eftersom Örebro universitet har omkring 17.000 studenter och 1.300 anställda.

– Just nu jobbar vi aktivt med att få ut informationen om att universitetet är stängt till så många studenter och anställda som möjligt. Vi använder alla tillgänliga kanaler, säger Erik Nilsson, säkerhetschef.

Jodel ger användarna möjlighet att dela anonyma statusar till andra användare inom ett begränsad område och är populär bland elever och studenter. I fjol utsattes flera skolor för hot via mobilappen Jodel. Universitetet i Lund, flera skolor i Ludvika och två skolor i Skutskär fick utrymmas efter hot under några dagar i oktober.

Anonymitet upphör vid hot

Efter den frekventa användningen av Jodel för att skicka hot meddelade apptillverkaren användarna att anonymiteten inte gäller om användare postar olagligheter i appen:

”Ni är anonyma gentemot andra användare MEN inte om ni postar olagliga hot. Vi på Jodel tar detta på stort allvar och samarbetar med den svenska polisen”, skriver Jodels personal i ett meddelande i appen.

Detta är Jodel

Visa
  • Jodel är en app som blivit mycket populär bland studenter.
  • Den ger användarna möjlighet att skriva korta anonyma inlägg och bilder på ett slags klotterplank.
  • Meddelandena delas inom en 10 kilometers radie.
  • Appen har använts vid flera tillfällen för att föra fram anonyma hot mot till exempel skolor.
  • Användare kan stängas av och Jodel har också möjlighet att spåra användarna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro Universitet

Mer i ämnet