Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen spärrade av ett området runt Oset i Örebro i torsdags. Foto: Johannes Weckström /SVT

18 års fängelse för mordet på 97-åriga kvinnan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Den man som stått åtalad för mordet på en 97-årig kvinna i Örebro hösten 2021 döms av Örebro tingsrätt. Det meddelade rätten idag.

Mannen döms till 18 års fängelse för mordet och två fall av grov förskingring. Bevisningen, som till stor del bestått av indicier, räckte för att rätten skulle anse att det är bevisat att mannen begått mordet, trots att delar av händelseförloppet inte kunnat bevisas. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han lidit av en allvarlig psykisk störning vid mordet eller därefter, men det gjorde han inte. Åklagaren yrkade på livstids fängelse.

Huvudmisstänkt sedan start

46-åringen har under hela utredningen varit huvudmisstänkt. Till en början rubricerades misstankarna som människorov, men efter att kvinnan hittats i Svartån en vecka efter försvinnandet ändrades misstankarna till mord. Han har förnekat brott.

Mannen och den mördade kvinnan hade en relation där han hjälpte henne med diverse saker, men de var inte släkt. Relationen ska dock ha försämrats och innan mordet anmäldes han för misshandel av kvinnan. Han ska även ha förskingrat nästan en halv miljon kronor av hennes pengar, istället för att förvalta dem korrekt. Han har därför även stått åtalad för åtta fall av grov förskingring, varav han dömdes för två.

Örebro kommun självkritiska

Örebro kommun anmälde sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, samt gjorde en intern utredning efter mordet. Där konstaterade de att de brustit i sitt arbete med kvinnan, bland annat genom att behandla mannen som kvinnans gode man, trots att han inte var det. Ivo avslutade ärendet eftersom de ansåg att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder efter internutredningen.

I klippet nedan sammanfattas händelseförloppet efter att kvinnan anmäldes försvunnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 97-åriga kvinnan försvinner sent en oktoberkväll 2021 – starta klippet för att få en sammanfattning av mordfallet och se bilder från polisens förundersökning. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet
Mer Örebro
Mer Nyheter