En rökpelare steg mot himlen efter den kraftiga explosion som skedde i somras. Foto: Richard Ström

Åtalad frias för sprängningen på Holmen – döms för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som åtalas för sprängningen av en strippklubb på Holmens industriområde i Örebro frias för sprängdådet. Han döms dock för narkotikabrott till 2 år och 8 månaders fängelse av Örebro tingsrätt.

Den 18-årige mannen åtalades misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse för sprängdådet på Holmen, men frias alltså av Örebro tingsrätt. Enligt domen är det inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen gjort det som åklagaren påstår. Rätten anser att bevisen mot mannen ses som ”besvärande omständigheter”, men att de inte räcker för en fällande dom.

Han döms dock för grovt narkotikabrott till fängelse i 2 år och 8 månader. Mannen har nekat till allmänfarlig ödeläggelse, men erkänner grovt narkotikabrott.

Explosion i Örebro

Kan kopplas till flera adresser

Det var under natten till den 26 juni i år som en strippklubb på industriområdet Holmen i Örebro sprängdes. Sprängämnena hade placerats i en vit skåpbil i närheten av strippklubben och lokalen totalförstördes. Nationella bombskyddet har uppskattat att upp till 30 kilo sprängmedel användes i dådet och även flera intilliggande fastigheter skadades alvlarligt.

Vittnen tipsade polisen om skåpbilen och den kunde knytas till en adress i centrala Örebro. När polisen genomsökte den tomma lägenheten hittade de spår av sprängämnesrester och kokain. Polisen hittade även kokain på en annan adress som kunde knytas till mannen. Sammanlagt handlar det om närmare 800 gram kokain.

I en tidigare version av artikeln stod det att mannen dömdes även för sprängdådet, men det frikänns han alltså från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Örebro

Mer i ämnet