Den åtalade 18-åringen är tidigare dömd till skyddstillsyn för narkotikabrott. Foto: Förundersökningen/SVT

Rättegång inledd om sprängning på Holmen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen inleddes rättegången om sprängningen på Holmen i Örebro. En 18-årig man är åtalad för allmänfarlig ödeläggelse och synnerligen grovt narkotikabrott. Under rättegångens inledning gjorde mannen vissa erkännanden.

Natten mot den 26 juni sprängdes strippklubben Efter två på Holmen i Örebro. Sprängämnena hade placerats i en stulen vit skåpbil och Nationella bombskyddet har uppskattat vikten på sprängämnena till upp emot 30 kg.

Genom vittnesmål kunde skåpbilen knytas till en lägenhet i centrala Örebro. I den tomma lägenheten hittade polisen både kokain och spår av sprängämnesrester.

Explosion i Örebro

Beslagtagna nycklar

18-åringen knöts till lägenheten bland annat genom beslagtagna nycklar och polisen kunde sedan hitta ytterligare en kokaingömma på en annan adress i Örebro. Enligt åtalet handlar det om sammanlagt nästan 800 gram kokain.

Åklagaren åtalade mannen för synnerligen grovt narkotikabrott eftersom hon menar att kokainet skulle blandas ut och säljas vidare.

Mannen har tidigare förnekat båda brotten, men när rättegången inleddes erkände han via sin försvarare grovt narkotikabrott.

– Men han har inte haft den i överlåtelsesyfte och inte heller bearbetat narkotikan, säger Gabriella Alnemark, 18-åringens advokat.

Enligt henne förnekar dock mannen fortfarande inblandning i sprängningen på Holmen.

Stängda dörrar

Alnemark begärde sedan att resten av rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar med hänvisning till mannens ”låga ålder”, vilket åklagarna inte hade någon invändning mot.

Rättegången kommer hålla på i tre dagar och slutpläderingar väntas på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Örebro

Mer i ämnet