Klart: Domen om sprängningen på Holmen överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den 18-årige man som friades för sprängdådet på Holmen står fast. Åklagaren har inte överklagat till hovrätten, och domen har därför vunnit laga kraft.

18-åringen stod åtalad för allmänfarlig ödeläggelse. Han friades eftersom tingsrätten inte ansåg att det var ställt bortom rimligt tvivel att mannen utfört dådet.

Det var på natten till den 26 juni som en strippklubb på Holmen i Örebro totalförstördes i ett sprängdåd. Flera andra fastigheter skadades också.

Explosion i Örebro

Sprängämnena fanns i en vit skåpbil som stod i närheten av stippklubben. Upp till 30 kilo sprängmedel användes, enligt Nationella bombskyddets beräkningar.

18-åringen har nekat till att ha utfört sprängningen. Däremot erkände han grovt narkotikabrott, och han dömdes också till fängelse i två år och åtta månader för det brottet.

SVT har nyligen gjort en kartläggning som visar att 4 av 10 personer som åtalas i samband med sprängningar i Sverige frias.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Örebro

Mer i ämnet