Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karim Konjhodzic och Ingrid Holmgren Foto: Martin Wik

I Hällefors går störst andel på försörjningsstöd – och det fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors är den kommun i länet som har störst andel befolkning som går på försörjningsstöd. – Det är svårt att få jobb här, bland annat. Sedan finns det andra utmaningar också, säger individ och familjeomsorgschefen på Hällefors kommun, Karim Konjhodzic.

Drygt tio procent av Hälleforsarna hade ekonomiskt bistånd under 2018, det visar siffror från Socialstyrelsen. Den siffran gör att Hällefors är den kommun i Örebro län som har störst andel som går på försörjningsstöd.

– Vi har få arbetstillfällen här i kommunen och vi har sett en ökad integration de senaste åren. Det tror vi kan vara orsaker till att det ser ut som det gör, säger socialchefen Ingrid Holmgren.

Försörjningsstödet ökade dramatiskt

I fjol ökade antalet individer i behov av försörjningsstöd drastiskt i kommunen, konstaterar hon. Individ- och familjeomsorgschefen Karim Konjhodzic menar att ökningen beror på så kallad social dumpning. 

– Rika kommuner får personer som är i behov av försörjningsstöd att flytta till oss. Det här är ett problem som har växt under det senaste halvåret och som vi vill komma tillrätta med. Vi kan inte göra något själva utan vi måste få hjälp.

Ingrid Holmgren utvecklar:

– Det kan handla om personer med missbruksproblematik eller andra socioekonomiska problem som flyttar hit och som direkt börjar söka försörjningsstöd. Många av de som kommit är sådana som det också tar lång tid i att få ut i arbetslivet, där har vi en utmaning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Social dumpning i Örebro län

Mer i ämnet