En rejäl brasa vill arrangören i Skyllberg se. Kan man inte tända till Valborg så kan man tänka sig att flytta fram hela firandet. Foto: SVT

Här kan Valborgsfirandet skjutas fram till i maj istället

Uppdaterad
Publicerad

Det har firats Valborg med en rejäl och sprakande brasa i nästan hundra år i Skyllberg utanför Askersund. Men i år kan hela kalaset komma att skjutas fram för utan majbrasa vill arrangören inte vara.

– Om det ska bli någon brasa på Valborg i år då ska det regna rejält de närmaste dagarna!

Arrangören för det traditionella firandet i Skyllberg, Gustaf Svensson som också är VD för Skyllbergs bruk, har bestämt sig för att ta det säkra för det osäkra i år.

Torkan 2019 Örebro län

– Man blir lite skärrad av allt man ser och hör i media och andra har ju också bestämt sig för att inte tända sina brasor. Det ska nog mycket till för att vi ska tända vår jätteeld då. Den brukar pyra i tre veckor efteråt i normala fall och det kanske inte är så bra just nu.

Men att göra som andra arrangörer och bjuda på tal och körsång ändå, och bara strunta i majbrasan, det tilltalar inte Gustaf Svensson.

– Nej, jag vill ha allt eller inget. Då är det bättre att vi skjuter fram firandet till någon gång i maj!

Det har nämligen hänt en gång tidigare, någon gång på 1980-talet, att valborgselden i Skyllberg inte tändes. Då liksom nu var det vädret som ställde till det.

– På förmiddagen började att snöa och kom till slut över en decimeter. Det fanns inga planer på att kunna ha en majbrasa då. Men då bestämde vi att skjuta på det hela till Kristi Himmelfärds och det kom massor med folk!

Beslut kommer att fattas de närmaste dagarna.

Bonusmaterial: Brasan som brann upp för tidigt

Vid ytterligare ett tillfälle var det på håret att det blev en majbrasa i Skyllberg.

– Det var också i mitten av 1980-talet, minns Gustaf Svensson, och det berodde på att vi var alldeles för ordentliga.

För att minimera risken att elden skulle sprida sig i gräset beslutade arrangören att bränna av förnan, alltså det torra gräset, närmast majbrasan en vecka innan valborg.

– Men det bar sig inte bättre än att det tog sig i brasan och hela alltihop brann upp.

Goda råd var dyra men Gustaf Svensson insåg plötsligt att räddningen kunde bli det gamla nedrivna stadshotellet i Askersund.

– Jag kastade mig på telefonen och fick veta att allt rivningsvirke var på väg till tippen i Laxå men jag lyckades hejda karavanen som vände om och tippade här istället. Så stor brasa har vi nog aldrig haft!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet