Foto: SVT

Nu har Sverige fått en skatt på plastpåsar – ”passerar en smärtgräns”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade riksdagen om en skatt på plastpåsar som du köper i affären för att lägga dina varor i. Skatten landar på tre kronor. Det kommer resultera i att en plastpåse, troligtvis, kommer kosta sex till sju kronor för dig som kund.

Skatten träder i kraft den första mars i år. Enligt regeringen kommer den generera skatteintäkter på 2,7 miljarder kronor årligen. Skatteintäkterna ska sedan användas till att sänka skatten på arbete.

Branschorganisationen Svensk handel är kritiska till förslaget av flera anledningar. Bland annat eftersom merparten av svenska plastpåsar används till sopor och bränns. Svensk handel ifrågasätter även att regeringen inte gör skillnad på fossil plast och återvinningsbar plast.

Enligt ansvarig minister, Per Bolund (MP), beror det på att båda varianterna av plastpåsar bidrar till nedskräpning.

Höjer priset

Magdalena Avstranden, tillförordnad butikschef på Coop Marieberg i Örebro, säger att de kommer höja priset på plastpåsar om förslaget går igenom.

– Det kommer påverka kunden mest. Vi kommer öka priset på påsarna, så det kommer gå direkt från kundens plånbok till skatten, säger hon.

Rasmus Elmstrand, som SVT träffar på matbutiken, säger att det nya priset skulle passera en smärtgräns.

– Ska man ut och handla lite mindre grejer kommer man ta med eget.

”Enkelt att ta med kasse”

Makarna Conny och Anita Öhman kommer däremot ta skatten med ro.

– Kan man hjälpa till gör man det. Att ta med en kasse är så enkelt i dag, säger Conny Öhman.

Hustrun Anita Öhman fyller i.

– Man ska låta bli plastpåsen för det har med miljön att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.