Ett par dagar efter stölden har containern redan fyllts med mycket nytt. Men när brottet upptäcktes, då var den helt tömd på alla verktyg av värde. Foto: Emil Nylén Danielsson

Efter jättestölden på bygget i Örebro – bytets värde fortfarande oklart

Uppdaterad
Publicerad

Förlusterna efter inbrottsstölder på byggarbetsplatser skiftar stort i omfattning. Byggföretaget Peab säger att snittvärdet man blir av med vid stöld ligger på 40 000 kronor ungefär. När byggjätten nyligen utsattes för en omfattande stöld i södra Örebro var dock värdet på bytet betydligt större.

Det har gått 15 år sedan byggjätten Peab började uppmärksamma en ökad problematik med inbrottsstölder riktade mot företagets verksamhet. Man började då, några år in på 00-talet, att föra statistik över värdet på det förlorade godset.

Så sent som förra veckan drabbades Peab av ännu en stöld, den här gången kom tjuvarna över ett omfattande byte. Värdet av stölden på byggarbetsplatsen i Örebro sticker ut från snittet – markant. 

– Den är så omfattande att det forfarande pågår en inventering av vad som stals, berättar Peabs säkerhetschef Peter Martin ett par dagar efter tjuvbesöket.

Spela klippet och hör stöldgodsets uppskattade värde – som ännu inte kunnat fastslås helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.