De här containrarna på en byggarbetsplats i Örebro länsades nyligen på alla verktyg i en inbrottsstöld av sällan skådad omfattning. Foto: Emil Nylén Danielsson

Kraftig ökning av inbrottsstölder på byggarbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Stölder ur tillfälliga containrar och bodar där det bland annat förvaras dyrbara verktyg är ett växande problem för byggbranschen. I Örebro län ökade antalet anmälningar om inbrottsstölder på byggarbetsplatser från 2015 till 2019 med 65 procent. 

Som SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat blev en byggarbetsplats i Örebro nyligen utsatt för en omfattande inbrottstöld. Flera containrar länsades på verktyg till ett mycket stort värde. Stölden må vara en utav de större byggföretaget har upplevt, men det är långifrån den första.

– Vi har uppmärksammat de här stölderna sedan mitten av 2000-talet. Ungefär från 2013 har antalet stölder varit ganska konstant, men de sista åren har de ökat, berättar Peter Martin, säkerhetschef på Peab, som driver det stöldutsatta bygget i Örebro.

Ökat med 65 procent

I Örebro län ökade antalet anmälningar om inbrottsstölder på byggarbetsplatser från 2015 till 2019 med 65 procent. Det visar statistik från polisen och BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Förra året gjordes totalt 165 polisanmälningar i länet och fram till den sista september har 114 anmälningar hittills gjorts i år. Totalt från 2015 och fram till och med september i år har 787 anmälningar inkommit till polisen.

”Räknar med att det händer”

Men trots enträgna insatser för att göra det så svårt som möjligt för tjuven att slå till upplever Peter Martin att det finns en uppgivenhet i branschen.

– Det är ett problem som är svårt att åtgärda. Man vet att det är någonting som kommer att hända, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.