Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Enmalm tycker att beslutet togs förhastat. Foto: Hannah Gustafsson

Trots protester – beslut togs om att lägga ned skolor

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen tog politikerna i grundskolenämnden i Örebro beslut om framtidens skolstruktur, där bland annat två skolor kommer läggas ned.

Före mötet fick politikerna ta emot 1 500 namnunderskrifter mot förslaget från föräldrar till barn på skolorna.

– Vi hade helst velat ha den här diskussionen i lugn och ro innan istället för det här hafset, sa Mikael Enmalm, en av föräldrarna, när han lämnade över namnunderskrifterna.  

Hör vad föräldrarna planerar att göra framåt i klippet ovan.

Skolnedläggningar i Örebro

Efter en lång debatt på eftermiddagen togs beslutet med stor majoritet av grundskolenämnden att genomföra de förändringar som föreslagits. Sverigedemokraterna och Örebropartiet röstade emot och Kristdemokraterna var emot delar av förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Enmalm räcker över namninsamlingen till politikerna inför debatten. Foto: Hannah Gustafsson

FÖRSLAGET

Sörbyskolan och Sörbyängsskolan slås samman till en ny skolenhet från och med läsåret 2024/25. Den gemensamma skolan blir i Sörbyskolans lokaler, som har kapacitet för 374 elever. I och med sammanslagningen blir det 289 elever i den nya F-6-skolan.

Kryddgårdsskolan och Änglandaskolan slås samman till en utökad enhet från och med läsåret 2024/25 i Änglandaskolans lokaler. Det finns kapacitet för 525 elever. Om de 95 eleverna från Kryddgårdsskolan följer med så landar den nya skolan på 423 elever.

All personal erbjuds följa med till de nya skolorna.

Renoveringen av Wallerska skolan pausas och hela skolområdet i Väster ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Örebro

Mer i ämnet